U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Valleien van vestingen en kastelen

 

Het etiket ‘Valleien van vestingen en kastelen’ slaat op het Land van Dinant en de Boven-Maas, een streek die zomer en winter tal van bezoekers verleidt.

 

Bezoekers worden niet alleen verleid door het feit dat Dinant zich ‘de hoofdstad van de gastronomie’ noemt, maar ook door een netwerk van 1900 km bewegwijzerde paden, een rivier die een hele waaier aan mogelijkheden biedt en een uitgebreide historische erfenis.

 


Liefhebbers zullen zeker niet ontgoocheld worden door de burchtruïnes van Montaigle, Poilvache en Crèvecoeur. Men noemt ze wel eens de drie waakhonden van het oude graafschap Namen.© OPT/ J.L. Flemal

Vandaag zijn het romantische ruïnes. Als verweerde skeletten tekenen ze zich af tegen de azuurblauwe hemel. Afgebrokkelde en verzakte muren, torens begroeid met klimop, resten van een waterput, details en fragmenten die soms verbazend goed bewaard zijn gebleven… getuigen van de gewelddadige geschiedenis van deze streek.© FTPN / C. Genard

Dat erfgoed bestaat uit veel meer dan romantische ruïnes. Zo hebben de Kasteelhoeve van Falaën en het Kasteel van Spontin de geschiedenis goed doorsparteld. Twee andere namen, Freÿr en Annevoie, wisten zelfs een toegevoegde waarde te scheppen en zijn vandaag vooral bekend voor hun prachtige tuinen.


In Freÿr zweeft een zweempje Versailles en dat is zowel te danken aan het fraaie kasteelinterieur als aan de prachtige tuinen. Ze liggen als het ware aangemeerd aan de Maas. Een van de blikvangers vormen de sinaasappelbomen. Ze worden enkel in de zomer buiten gezet. Het zijn er een dertigtal en enkele daarvan zijn meer dan 300 jaar oud! Ze zouden gekocht zijn van de hertog van Lotharingen, Stanislas Lesczynski, de voormalige koning van Polen en schoonvader van Lodewijk XV.


Annevoie
toont dan weer een ongelooflijke watertuin, uniek in België en misschien wel de mooiste van Europa. Het is een Europese tuin met Franse, Italiaanse en Engelse stijlelementen, waarin meer dan 20 waterbekkens en vijvers worden bevoorraad door een samenspel van waterstralen, fonteinen en watervalletjes.


Al dat water kabbelt al meer dan twee eeuwen rond, zonder dat er ooit een machine aan te pas kwam. Die krachttoer werd mogelijk gemaakt door menselijk vernuft … en een beetje hulp van de natuur.

Als we nu bij dit overzichtje ook nog eens de stoere Citadel van Dinant, versterkte burcht van de Maasvallei bijtellen, dan weten we meteen waarom deze streek het predikaat ‘Valleien van vestingen en kastelen’ verdient. Onder deze vlag gaan de gemeentes Anhée, Dinant, Hastière, Onhaye en Yvoir schuil.


De meest bekende naam uit dit gebied is ongetwijfeld Dinant, de geboortestad van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.© FTPN / C. Genard

Dinant ligt geprangd tussen de Maas en de steile rotsen, waarop de citadel torent. Vanaf de rivier krijgt u er een pittoresk zicht op.


De boottochtjes op de Maas, richting Anseremme, Freyr of Hastière, zijn toeristische klassiekers. Ze tonen de Maasvallei in al haar pracht.


Let ook eens op de steile rotswand tegenover het kasteel van Freÿr. Daar verrijst het grootste en meest populaire massief van België voor rotsklimmers.


En, wat doen we nog meer?

© OPT/ J.P. Remy

Bezoeken we een ambachtelijke brouwerij, zoals de Brasserie du Bocq of de Brouwerij Caracole, trekken we naar een beroemde abdij, waaronder Maredsous en Leffe, of zoeken we het ondergronds in de Grot van Dinant "La Merveilleuse" of de Grotten van Pont d'Arcole? Gaan we naar Anseremme om te kajakken op de Lesse of gaan we een meer avontuurlijke toer op? Het kan allemaal.
 

Iets ongewoons proberen?


© OPT / J.L. Flemal

In Falaën vindt u de draisine (of spoorwegfiets) van de Molignée (De spoorwegfietsen van La Molignée (FALAEN)). Het is een soort lorrie voor 4 passagiers (waarvan er 2 trappen… en 2 zalig nietsdoen). Op eigen tempo fietst u op een spoorlijn door de schilderachtige vallei van de Molignée. Het fietsen vraagt geen onmenselijke inspanning, maar biedt integendeel twee uur leuk tijdverdrijf.