U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Valleien Van Smaken En Geuren

Voorstelling

 


© B Gillet

In het oosten van de provincie Namen schuilen Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze samen onder de paraplu ‘Condroz- Famenne’. Rond die 4 gemeentes zweven nog eens 33 kleine dorpjes en dat geeft al de hint dat dit een landelijke, groene en agrarische streek is. Inderdaad, we zijn hier “far from the madding crowd”, zoals de Engelsen zeggen. Wist u overigens dat die uitdrukking ontleend is aan een gedicht uit 1874? Ook toen al ontvluchtte men het drukke stadsleven. Vandaag gebruiken we daarvoor het modewoord ‘herbronnen’.

 

Naast Ciney, dat een commercieel centrum is,


© B Gillet

treffen we dus vooral typische dorpjes en boerengehuchten aan. De meeste hebben hun charme van weleer kunnen bewaren. Eén ervan is Chardeneux - Een van de mooiste dorpjes van Wallonië (SOMME-LEUZE) (gemeente Somme- Leuze), dat zich tegen een groene heuvelhelling nestelde. Het toont een typisch voorbeeld van 18e en 19e-eeuwse architectuur uit de Condroz. In de zomer zijn veel kalkstenen gevels opgefrist met kleurige bloemen, wat zorgt voor een fotogeniek plaatje.


© B Gillet

Op het Land van Condroz-Famenne kleeft ook het etiket van: ‘de Valleien van de lekkere smaken’. Die valleien zijn uitgegraven door de Bocq en de Somme, die kronkelend door de beboste heuvels van de Condroz naar de Famenne kabbelen. Voor de ‘lekkere smaken’ zorgen de talloze boeren en producenten. Aan streekproducten ontbreekt het hier niet: van ambachtelijke bieren tot makarons (amandelkoekjes), van honing tot aardbeien, en verder zowat alles wat een boerderij leveren kan. Niet verwonderlijk dat er naast een Kunstenaars- en ambachtenroute (in Hamois), waarbij u onder meer het ‘kaasdorp’ Maffe bezoekt. Gerechten met producten van eigen bodem vindt u ook terug op het menu van de meeste restaurants.

 


© B Gillet

Het grote aantal hoeves brengt mee dat er heel wat gîtes of gastenverblijven op de boerderij worden aangeboden. Het is een logeerformule die een ideale inkijk biedt op het echte boerenleven. Maar soms heeft zo’n boerderij iets verrassends in petto. Zoals de Ferme de la Bourgade, die over een boerengolfbaan ((LE GOLF FERMIER (HEURE)) beschikt. Boerengolf is een variant op gewone golf, een nieuwe buitensport die is overgewaaid uit Nederland. Een baan heeft ongeveer 10 holes en het parcours ligt gewoon in de weiden en de natuur. Het kan dus best dat u tussen de koeien speelt! Het materiaal is aangepast: men gebruikt een klomp die aan een steel werd vastgemaakt en een lederen bal. En nog een verschil: bij boerengolf spelen twee (kleine) teams tegen elkaar.


© B Gillet

Lieflijke valleien waarin plots een kasteel opduikt, verlaten


© B Gillet

plattelandswegen die naar grote hoeven en kleine kapelletjes leiden, afwisselende landschappen en alomtegenwoordige rust, met die ingredienten werden een paar honderden kilometer paden voor wandelaars en fietsers uitgetekend. Meteen de grote troef voor deze streek. Maar wie variatie wil in zijn menu, hoeft niet te vrezen. Zo kunt u in Chevetogne een ruiker van tien thematuinen ontdekken, in Heure een bijzondere moestuin met wel 40 soorten ‘vergeten’ groenten en in het MONOPOLI MUSEUM (FLOSTOY)maakt u kennis een prachtige verzameling automaten uit de periode 1850- 1950. Misschien moeten we daar nog aan toevoegen dat een paar klassieke toeristische trekpleisters, zoals Rochefort, Durbuy en Barvaux, slechts een steenworp verwijderd zijn.

Anders dan anders


© B Gillet

Het pas vorig jaar geopende La Spirale: Regionaal Centrum voor Ambachtswerk (NATOYE) is het vertrekpunt voor de Kunstenaars- en ambachtsroute. het hele jaar door kunt u thematische tentoonstellingen ontdekken en meer dan 30 ambachten ontmoeten..