U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Valleien Van Kunst En Tradities


© OPT / J.L. Flémal

In het Land van Namen horen vier gemeentes bij de Echte Ardennen: Assesse, Fosses-la-Ville, Gesves en Ohey.

 

Assesse ligt geprangd tussen de Bocq en de Samson, twee riviertjes die de fusiegemeente afbakenen. Ze bestaat uit zeven dorpen, waaronder 'Crupet - Een van de mooiste dorpjes van Wallonië (CRUPET)'. In het centrum van Crupet ontdekt men een kunstmatige grot, opgedragen aan Sint-Antonius van Padua, die al sinds het begin van de 19e eeuw bedevaarders aantrekt.

 


© OPT / J.L. Flémal

In het gebied ontdekt men heel wat natuurlijke en architecturale schatten. Het is een heuvelachtige streek met een overvloed aan weiden en akkers, een landschap als een tapijt met 101 groene, gouden en okertinten. Daartussen soezen oude stenen, echo’s van een rijk verleden: kastelen, kerken, monumenten… Vanwege zijn diversiteit is deze landelijke streek ideaal voor wandelaars die op zoek zijn naar een verfrissende uitstap. De authenticiteit maakt van deze streek tussen Bocq en Samson een aantrekkelijke toeristische bestemming.

 


© F. Migeotte

Lichtjes weggezonken in een dal en afgeschermd met heuvels, vinden we Fosses-la-Ville. Ook al ligt het stadje in de provincie Namen, het was vroeger een ‘Bonne Ville’ (Goede Stad) van het Prinsbisdom Luik. Het werd in de 7e eeuw gesticht door de Ierse monnik St-Feuillen (Follian) en de COLLEGIALE KERK SAINT-FEUILLEN (FOSSES-LA-VILLE) is naar hem genoemd. In het centrum kunt u een klein historisch circuit volgen.

 

Fosses is ook de stad van de ‘Chinels’, tweebultige poesjenelachtige carnavalsfiguren (chinel komt van Polichinelle). Zij danken hun bekendheid aan hun voorouders en hun schitterende, veelkleurige kostuums. Al even befaamd zijn de militaire marsen in het gebied tussen Samber en Maas. De beroemdste is de zevenjaarlijkse processie van Saint-Feuillen (Zevenjaarlijkse folkloristische mars van Saint-Feuillen in Fosses-la-Ville (FOSSES-LA-VILLE)), een traditie uit de 17e eeuw en het gevolg van een gelofte tijdens een pestepidemie. In Fosses-la-Ville is nog heel wat te zien uit het verleden van de stad. Naast die architectuur zijn ook de oude tradities bewaard gebleven.

 


© OPT / J.L. Flémal

Wist u dat de streek van Namen ook een ‘klein Zwitserland’ kent? Daarvoor moet u naar de vallei van de Samson, naar Gesves. De gemeente mag uitpakken met een onvermoed rijk architecturaal erfgoed, maar telt ook interessante biologische gebieden. Liefhebbers van paardrijden, van landelijke gîtes of van lekker eten, allemaal hebben ze een goede reden om naar Gesves te komen. Wandelaars en fietsers vinden er 120 km bewegwijzerde paden.

 

Bij Gesves horen ook het schilderachtige dorp Mozet op de zuidelijke helling van de Samson, opnieuw een van ‘’, en Goyet, dat beschouwd wordt als een van de meest interessante archeologische vindplaatsen van Europa. Ze is 10 hectare groot en heeft tot vandaag nog steeds al haar geheimen niet prijsgegeven.

 

In Goyet vond men onder meer de begraafplaats van een kind uit het 4e of 3e millennium voor Christus. Archeologische site van de Grotten van Goyet (GESVES) kan men bezoeken. Via de oude doorgang van een ondergrondse rivier komt men in grote holen waar onze verre voorouders hebben geleefd.

 


© F. Migeotte

In Ohey ten slotte komt u terecht in een fris geurend platteland, met bossen en wandelpaden (8 circuits), parken, kastelen, indrukwekkende boerderijen en typische huizen in kalksteen.

 

 

 


Bonne Ville


© F. Migeotte

De zogenaamde Bonnes Villes waren de belangrijkste steden van het Prinsbisdom Luik. Om de naam van ‘Goede Stad’ te krijgen moest een stad omwald zijn of kreeg hij het recht om een verdedigingsmuur op te trekken. Zij konden ook afgevaardigden sturen naar de Staten van Luik, een soort parlement. Op het einde van de middeleeuwen waren er 21 Bonnes Villes, in 1651 werden het er definitief 23 (waaronder twaalf in Limburg).