U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Valleien van de Naamse Ardennen

Weet u waar het ‘dak’ van de provincie Namen ligt? Ga er niet naar zoeken, het bevindt zich op het plateau van la Croix-Scaille, in het uiterste zuiden van de provincie, en meer precies in het Land van de Naamse Ardennen.

 

Het plateau verheft zich 505 meter boven de zeespiegel en de observatietoren die men er in 2001 optrok, doet daar nog eens 60 meter bij. De ‘Tour du Millénaire’ bestaat uit een houten gedeelte en een stalen trapkooi met 234 treden. Hij is de kroon op een landelijk en dunbevolkt gebied dat vooral bestaat uit compacte bossen.

 

Vandaag is een uitgestrekt woud een groene long, iets wat we koesteren en dat schaars wordt. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen de Romeinen hier arriveerden, waren ze niet erg enthousiast om de angstaanjagende bossen met hun grillig reliëf binnen te gaan. En een Franse geschiedschrijver die in de 16e eeuw met een invasieleger was meegekomen, schreef in zijn dagboek dat “de manschappen opgelucht waren deze trieste en onaangename woestenij te verlaten…”.

 

Het moet dan ook niet verwonderen dat de diepe valleien, de steile rotsen, de mysterieuze grotten en de plateaus met hun ondoordringbare bossen een goede voedingsbodem waren voor allerlei legendes, waarin feeën, heksen, of de alomtegenwoordige aardmannetjes – de Ardense ‘nutons’ – de hoofdrol speelden. Ga nu niet glimlachen, elke historicus zal u vertellen dat een legende altijd een (weliswaar verre) echo is van een waar gebeurd feit… U hebt het al begrepen: de koningin van de Naamse Ardennen is de natuur. En haar koninkrijk is een paradijs voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters.

In Vresse-sur-Semois, Bièvre en Gedinne, die samen kozen voor de naam ‘Valleien van de Naamse Ardennen’, zegt men over het beste routenetwerk van de Ardennen te beschikken, met liefst 1.500 km bewegwijzerde paden.

De tijd van de Romeinen en de Franse invallers ligt al lang achter ons en de ‘woestenij’ van toen heeft zich rijkelijk getooid met idyllische landschappen, charmante dorpjes die de tijd van toen uitademen, pittoreske plekjes en prachtige vergezichten. Zelfs in die mate dat veel kunstenaars naar hier zijn afgezakt om al dat fraais op doek te zetten. La Glycine is vandaag bekend als de ontmoetingsplaats voor schilders van de Beneden-Semois en de School van Vresse. In dat stadje ontstond ook een kunstwijk en in verschillende boetieks en galerijen kunt u de kunstwerken naar waarde schatten.

We zouden nog kunnen vertellen over de brede waaier aan activiteiten die mogelijk zijn in het Récréalle, recreatie- en vrijetijdscentrum in de Belgische Ardennen (ALLE) of over de bizonranch in Orchimont, maar we willen afsluiten met de eredame van ‘koningin Natuur’ en dat is natuurlijk: la Semois. Ze kronkelt hier op haar laatste benen en sluipt westwaarts Frankrijk in, waar ze nog vlug de naam Semoy aanneemt alvorens zich in de Maas te storten. Verschillende verhuurders bieden kajaks en kano’s aan voor een afvaart.


Onze wandeltips
Wij kozen voor u drie wandelingen (uit een aanbod van 93 circuits) die u laten kennismaken met de bossen en het typische Ardense landschap:
• Gedinne: de wandeling van ‘La Fange de l’Abîme’, die vertrekt op 400 m van de Tour du Millénaire
• Bièvre: de wandeling ‘Moulin de Gros-Fays die langs Cornimont passeert.
• Vresse: de ‘Promenade des Légendes’ in Lafôret (een van de mooiste dorpen van Wallonië).