U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Vallei Van De Lesse

Voorstelling

 


© P. Gérard

‘Val de Lesse’ is het gemeenschappelijke visitekaartje van Beauraing, Houyet en Rochefort. De streek ligt aan de voet van het Ardense massief en dankt haar naam aan de kronkelende rivier die ze omarmt. De grillen van de Lesse hebben alvast gezorgd voor een bezienswaardigheid die tot ver buiten de landsgrenzen geroemd wordt: de sprookjesachtige grotten van Han (Domein van de Grotten van Han, Grot in Han-sur-Lesse (HAN-SUR-LESSE)).

 

U maakt er een ondergrondse reis van ongeveer 3 km door een fantastische wereld. In 2006 pakt het domein uit met een nieuwe attractie en tegelijk een primeur voor België: het Speleogame (Domein van de Grotten van Han, PrehistoHan (HAN-SUR-LESSE)). Ook het kleinere broertje van Han, de Grot van Lorette in Rochefort (ROCHEFORT) trok een vers kleedje aan en belooft u een leuke ervaring.

 


© MT Val de Lesse

Al even beroemd als de feeërieke stalagmieten en stalactieten, is het trappistenbier van Rochefort. Het wordt gebrouwen in de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Rémy - Rochefort (ROCHEFORT), die een cv van bijna 800 jaar kan voorleggen. Wat weinig mensen weten is dat de abdij tot in de 15e eeuw bewoond werd door… kloosterzusters. Ze werden afgelost door Trappisten en zij zouden de faam verspreiden van de abdij, die helaas niet kan bezocht worden. Een smaakvolle trappist drinken mag wel, uiteraard met mate en liefst vergezeld van een lekker stukje Rochefortkaas. Maar dat kan alleen in de cafés van Rochefort.

 

Activiteiten bij de vleet

 

Het toeristische aanbod van Val de Lesse is niet min. Een boeiend wildpark in een oude arm van de Lesse en een middeleeuwse burchtruïne vormen slechts een eerste greep uit het uitgebreide menu van attracties. We diepen er nog een paar op. In het Gallo-Romeins archeologisch park Malagne (ROCHEFORT) wordt u ondergedompeld


© MT Val de Lesse

in de wereld van de Gallo-Romeinen, in het Kasteel Lavaux-Sainte-Anne (LAVAUX-SAINTE-ANNE), het mooiste vlaktekasteel van Wallonië, ziet u het opmerkelijke huwelijk van militaire architectuur uit de 15e eeuw en burgerlijke bouwkunst uit de renaissance. Enkele musea bieden een snuifje cultuur aan, maar wie liever gaat wandelen tussen het groen, trekt naar het  STADSPARK VAN CASTEL SAINT-PIERRE (BEAURAING) in Beauraing, het beroemde bedevaartsoord.

 

Sportief ingestelde mensen kunnen zich uitleven langs de RAVeLroute, de voormalige spoorwegbedding die nu 18 km puur plezier bezorgt aan wandelaars, fietsers, rollers en ruiters. Het parcours doorkruist een fraai stukje natuur met mooie panorama’s en volgt de Lesse over verschillende kilometers. En wie Lesse zegt, denkt natuurlijk ook aan een afvaart van de rivier per kano of kajak. Met Houyet of Gendron als vertrekpunt kunt u kiezen voor een tocht van respectievelijk 21 km of 12 km.

 


© MT Val de Lesse

Overigens, bent u in de omgeving van Houyet, dan brengt een kort ritje naar het noorden u in Celles. Het dorp verschuilt zich in een dal dat omgeven is door vier heuvels. U bent hier in een van ‘'. Ga er rondstruinen en mis vooral de ROMAANSE KERK SAINT-HADELIN (CELLES) niet. Ze stamt vermoedelijk uit de 11e eeuw en toont een prachtig staaltje van romaanse bouwkunst. Op een steenworp van het dorp, in Vêves, verrijst een sprookjeskasteel (Kasteel van Celles-Vêves (CELLES)) op een rotshoogte. Zijn ronde hoektorens lijken wel dikke potloden. Naar verluidt zou op dezelfde plaats in de 8e eeuw een versterkte residentie van Pepijn van Herstal hebben gestaan. Fietsen langs knusse dorpjes die zich riant in de bloemen hebben gezet, een paardenmelkerij of een struisvogelboerderij bezoeken, lekker tafelen in een leuk restaurantje… Hoeft het gezegd dat u zich in Val de Lesse nooit zult vervelen?

Wist u dit? 


© Domein van de Grotten van Han

De Grotten van Han vormen de enige Belgische attractie die door de beroemde Michelin-reisgids met drie sterren wordt bekroond. Sinds haar opening telde ze meer dan 18 miljoen bezoekers.