U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

St. Jacobs en Grote Markt

 

De St-Jacobswijk heeft een wereldberoemde inwoner: Manneken-Pis. De wijk spiegelt zich een beetje aan dat beeld en de bewoners zijn tegelijk verbazend, lief, genereus, levendig, spontaan, onschuldig… of misschien toch niet zo onschuldig!

 

Een ding is zeker: op St-Jacobs is het altijd "mooi" weer: buiten op de terrassen, die vanaf de lente opgefleurd zijn met bloemen, maar ook binnen in trendy cafés en verfijnde restaurants voelt men de warmte van het onthaal.

 

In de 12de eeuw was dit de wijk van de ambachten. Er was ook een gasthuis dat de naam van St-Jacob droeg, waar bedevaarders naar het Spaanse Compostela en behoeftige mensen konden overnachten.

 

De fameuze schelp - de coquille Saint-Jacques - is gebeeldhouwd op de centrale deurpost van de toegangsdeur van de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk de schitterende, barokke kerk die haar naam dankt aan een miraculeus beeld van de Maagd dat in 1625 werd gevonden door een schoenlapper…

 

Vandaag loopt men hand in hand door de straten, jongens en meisjes. De kunstenaars uit de wijk maken een praatje met de inwoners, die een nieuwe wind zien waaien door hun opgewaardeerde buurt. Sommige muren tonen kleurrijke striptekeningen.

 

Verzamelaars neuzen ijverig rond, kledinghandelaars doen goede zaken. Humor is nooit ver weg. Hier vindt men letterlijk alles. Trendy mode, vintage, artistieke of gesofistikeerde gadgets, boekhandels, strip- of muziekwinkels…