U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Reizen in het land van Folon

De internationaal beroemde Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon nodigt u uit om zijn beeldhouwwerken te ontdekken in het Solvaydomein. U kunt ook zijn aquarellen, schilderijen, gravures, affiches, voorwerpen en beeldhouwwerken bewonderen in de Folon Stichting

 

Jean-Michel FOLON
© Fondation Folon 2007

Maar kent u Jean-Michel Folon eigenlijk?

Als tekenaar, schilder, etser en beeldhouwer was hij een veelzijdig kunstenaar. Hij deed illustratiewerk voor heel wat belangrijke schrijvers zoals Kafka, HG Wells, Prévert, Vian, Borges. Hij was bedreven in het maken van glas-in-loodramen en muurschilderingen waarvan u er een kunt bewonderen in het Brusselse metrostation Montgomery.

Hij was ook een humanist en ontwierp affiches voor maatschappelijke doelen. In 1988 illustreerde hij voor Amnesty International de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Ze werd in de 6 officiële talen van de VN uitgegeven met een voorwoord van Javier Pérez de Cuellar. In 2003 werd Folon Ambassadeur van Unicef.

Hij was een gekend en erkend kunstenaar op elk continent. Galerijen en musea van over de hele wereld stelden hun tentoonstellingsruimtes voor hem open: New York voor de eerste keer in 1969 en in 1990 in het prestigieuze Metropolitan Museum of Art, Milaan, Parijs – het Musée des Arts décoratifs, Rotterdam – het Boymans van Beuningenmuseum, Londen – Intitute of Contemporary Art, Antibes – het Picasso-museum, Venetië – het Correr-museum, Buenos Aires, Tokio, Kyoto, Barcelona, Lausanne...

In 2000 richtte hij de Stichting Folon op, die zijn belangrijkste werken vanaf zijn kindertijd voorstelt op een symbolische plek.

In 2001 werd een grootse tentoonstelling met zijn beelden voorgesteld in Lissabon en in 2005 was Firenze het decor voor een prachtige retrospectieve die een overdonderend succes kende.

Jean-Michel Folon overleed in Monaco op 20 oktober 2005.

In 2007 bracht Sao Paulo hulde aan Folon met een belangrijke tentoonstelling van zijn schilderwerken.

Jean-Michel Folon bood een heldere en poëtische blik op de mensheid. Hij laat een wereld na die gericht is op de fundamentele waarden van de mens en zijn omgeving.

In 2008 werd een grote retrospectieve georganiseerd rond het oeuvre van deze kunstenaar.