U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Pâté gaumais

 


Paté uit de Gaumestreek


Voorbereidingstijd: 1.30 uur
Kooktijd: 1.30 uur


Ingrediënten voor 4 personen


1kg varkensvlees in blokjes van 2 cm


Voor de marinade:

 

  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 eetlepels azijn
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 6 mooie sjalotjes
  • 4 laurierblaadjes
  • Boeket met tijm en peterselie
  • 4 kruidnagels, zout en peper

 

Voor het deeg:

  • 500 g gezeefde bloem
  • 20 g bakkersgist
  • 150 g boter
  • 20 cl volle melk
  • 1 eetlepel reuzel (mag ook boter zijn)
  • 2 eieren
  • 1 eigeel geklopt met een beetje water
  • 1 mespunt zout


Bereiding


Maak de marinade met de ingrediënten en laat het vlees 48 uur in de koelkast marineren, terwijl u af en toe roert.

De ingrediënten tot deeg kneden en de bol deeg ongeveer 90 minuten in een doek laten rusten op kamertemperatuur.

De verdubbelde hoeveelheid in tweeën delen, wederom kneden tot een bal en weer 60 minuten laten rusten.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Maak nu van het deeg twee cirkels en leg 1 cirkel in een ronde met boter en meel bedekte taartvorm.

Bekleed ook de randen van de vorm met het deeg. Prik gaatjes in het deeg en spatel het vlees erin.

Maak de randen van de 2e cirkel deeg een beetje nat, leg deze bovenop de vulling en plak de randen vast. Maak er met een kartelmesje een mooie versierde rand van. Steek een klein schoorsteentje van aluminiumfolie door het midden van de bovenste deegcirkel.

Bestrijk het deeg met het geklopte eigeel en zet 1.30 uur in de oven.