U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Op de Waalse wegen van de herinnering


België met zijn lange geschiedenis van gevechten en oorlogen was een van de meest geliefde slagvelden voor zijn sterke en indrukwekkende buren.


Om de herinnering levendig te houden, gidsen we u via deze rubriek van steden naar dorpen, van gedenkstenen naar monumenten, van musea naar sites of militaire begraafplaatsen.


Ontdek hoe de steden er nu uitzien met hun verleden in het achterhoofd.
 

De Slag om Waterloo: 1815


Napoleon Bonaparte werd op 18 juni 1815  tijdens de Slag om Waterloo definitief verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische legers, onder leiding van de hertog van Wellington en Blücher.

 

De Eerste Wereldoorlog: 1914-1918


Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormden Luik en Bergen het toneel voor hevige gevechten. De Slag om Luik van 5 tot 16 augustus 1914 was het openingsgevecht van de Duitse invasie van België en de eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog. 


De Slag bij Bergen van 23 en 24 augustus 1914 vormde de eerste confrontatie tussen Britse en Duitse troepen aan het westelijke front.

 

De Tweede Wereldoorlog: 1940-1945


Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Luik opnieuw het hoofd bieden aan zeer gewelddadige aanvallen van de Duitse troepen. In Bastogne was de Slag om de Ardennen van 16 december 1944 tot 28  januari 1945 de laatste confrontatie op Belgisch grondgebied.