U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Marollen & De Zavel

 

Liefhebbers van antiek en kunstvoorwerpen, van poepsjieke boetieks, terrassen – kwestie van zien en gezien worden - hier is de wijk waar u van droomt!

 

De wijk dankt zijn naam aan het zandige plein waar hij ontstond. In de 17e eeuw was het de buurt bij uitstek voor adellijke families en het is vandaag nog steeds een van de meest uitgelezen plekjes van de stad. Alles lijkt er waardevol en sierlijk… maar daarom precies gaat men er heen. In de schaduw van de sublieme Onze- Lieve-Vrouw ter Zavelkerk ziet u het neusje van de zalm: antiekzaken bij de vleet, goddelijke restaurants, internationaal vermaarde stylisten, juweliers, galerijen, bekende binnenhuisinrichters.

 

Het was in deze wijk dat Armani zijn Emporio wilde vestigen. Andere attractiepunten: de antiekmarkt - op zaterdag- en zondagmorgen - en de gastronomie, te beginnen met de meesterlijke Brusselse chocolademakers (Chocoladefabrikant Marcolini) en banketbakkers, die wereldwijd geroemd worden. Geef eens toe aan de verleiding, u zult er geen spijt van krijgen!

 

Sluit nu even de ogen: de Grote Zavel trekt een kleed van goud en lovertjes aan voor de eindejaarsfeesten. Dan wordt hij een van de meest opvallende plaatsen in de stad. Zie hoe elegant geklede mensen er rustig flaneren. Overigens is de Zavel om nog andere redenen een bevoorrechte plaats: in de nabijheid vindt u het BOZAR - Paleis voor Schone Kunsten van Brussel, het Muziekinstrumentenmuseum, het Paleis van Karel van Lotharingen, het Koninlijk Paleis van Brussel en het Koningsplein in Brussel (BRUXELLES).

 

Iets lager gelegen brengt de Rollebeekstraat ons naar een heel andere wereld. Welkom in de Marollen! Welke Brusselaar heeft nog nooit op zondagmorgen rondgeneusd op het Vossenplein, terwijl de eerste zonnestralen de rommelmarkt (of de vlooiemet) opwarmden? Rond het plein knipogen typische cafés, zoals de befaamde Skieven architek, ondergebracht in een oude brandweerkazerne of het populaire Chez Tony, waar op grote dagen een accordeonist het beste van zichzelf geeft.

 

In deze 800 jaar oude wijk zijn we ver weg van de luxe. Hier overheerst de typisch Brusselse humor de “zwans“. In de schaduw van het reusachtige Justitiepaleis uit de 19e eeuw, hebben de Marollen, ondanks heel wat tegenspoed, hun typische architectuur behouden. Het contrast is verrassend, maar een bezoek aan deze wijk is een echte must. Vintage boetieks, tweedehands strips, lingerie, brocanteurs, decoratiewinkels naar het voorbeeld van New De Wolf, die hier al 46 jaar huist, maar ook designgalerijen bloeien in deze mythische wijk, waar u hier en daar de knipoog van een muurstrip aantreft.

 

Wilt u de wijk op een aparte manier binnengaan, kies dan voor de ultramoderne publieke lift die u in alle transparantie opwacht aan de voet van het Justitiepaleis van Brussel. Het wordt een onvergetelijk afdaling in de buik van de hoofdstad van Europa.