U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Kunst en Cultuur

Van toen en nu


In de schaduw van het Koningsplein liggen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België mij geduldig op te wachten. De Oldmasters Museum, Oude Kunst, Museum voor Schone Kunsten van België en de Fin-de-Siècle-museum, Koninklijke musea voor Schone Kunsten zijn er via een gang met elkaar verbonden en hebben de bezoeker een aangenaam parcours te bieden.

Ik verlies me met ontstellend gemak in de meesterwerken van Rubens en Jeroen Bosch en trek dan naar de Breugelzaal, waar enkele van de fraaiste werken van de meester te bewonderen zijn: “De volkstelling van Bethlehem”, “De aanbidding der wijzen”, “De val van Icarus”…

Nadien laat ik me vertellen dat de collectie Nederlandse meesters uit de 17de eeuw één van de omvangrijkste in Europa is…In de ondergrondse verdiepingen, waar de moderne kunsten zijn ondergebracht, laat ik me overweldigen door het fauvisme, het expressionisme en het surrealisme

In het Paleis van Karel van Lotharingen - Museum van de 18de eeuw, Koninklijke Bibliotheek van België krijgt de moderne kunst een extra uitstraling, zoals een sieraad nog mooier oogt in een prachtig juwelenkistje. Een enorme lichtput verspreidt een haast magisch licht over de opeenvolgende etages.

Ik zet mijn wandeling voort langs beelden van Wouters, Anthoons, Strebelle, Long… Heerlijk, bedenk ik, en dan heb ik nog niet eens het werk van Miro, Dali, Boltanski of Picasso gezien.

Dit uitgebreide bezoek aan twee kunsttempels mag ons niet doen vergeten dat de Kunststad Brussel nog talloze andere schatten te bieden heeft. Loopt u even mee naar het Wiertzmuseum, Koninklijke musea voor Schone Kunsten of het kleine Museum van Elsene. Neemt u gerust van me aan, ze zijn meer dan de moeite waard.

In het hart van de ruimte


Even later volg ik de lokroep van Victor Horta en sta ik in het Hortamuseum, Art Nouveauschat in Brussel (SAINT-GILLES), waar letterlijk alles door Horta werd ontworpen. Alles ademt hier de laat 19de-eeuwse Art Nouveau (Brussel - Wervelen in Art Nouveau), tot in het kleinste detail van meubilair en sierwerk. De mens als middelpunt van ruimten en volumes. Van de Velde, Hankar en Van Rysselberghe, zijn leerlingen, geven hun verbeelding ook vorm, hier en elders in de stad. Ik geniet van de aanblik van de Hotel Hannon (SAINT-GILLES), het voormalige warenhuis Old England (nu Het mim, Muziekinstrumentenmuseum - Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (BRUXELLES)) en vooral het Stripmuseum van Brussel, Belgisch Stripcentrum (BRUXELLES).
 

Aandacht voor de 9de kunst


Kunst is ook volop aanwezig in het vroegere warenhuis Waucquez (Stripmuseum van Brussel, Belgisch Stripcentrum), waar het art nouveau-genie van Victor Horta wonderwel harmonieert met alle facetten van het stripverhaal. In dit unieke decor kom ik alles te weten over de technieken die gestalte geven aan de verbeelding. Geen wonder dat de Brusselaars alom erkenning genieten als de grootmeesters van de strip.