U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

In het spoor van Magritte

 
Het museum van Magritte

Magritte is de belangrijkste 20ste-eeuwse Belgische schilder en een van de tien bekendste schilders ter wereld. Gezien zijn internationale faam als kunstenaar heeft hij vanaf 2 juni 2009 een museum dat zijn werk eer aandoet, in het hart van Brussel.

Het Magrittemuseum (BRUXELLES) is fantastisch gelegen op het Koningsplein, vlak bij de Grote Markt en het Koninklijk Paleis en is een van de culturele musts in de hoofdstad van Europa, en zelfs van de wereld.

Het Magrittemuseum is ondergebracht in het neoklassieke hotel Altenloh en herbergt de grootste collectie ter wereld van deze grote surrealistische kunstenaar.

 

Magritte, zijn leven

René Magritte werd op 21 november 1898 geboren in Lessen, in Henegouwen. De familie vestigt zich in 1910 in Châtelet (Bezoek het Magrittehuis (CHATELET)).

René was veertien jaar toen zijn moeder in de Samber sprong. Ze werd enkele dagen later dood teruggevonden; haar gezicht was bedekt met haar nachtjapon. De verschrikkelijke kracht van dit beeld zou later opnieuw in het werk van Magritte opduiken.


© Charly Herscovici, c/o SABAM-ADAGP, 2008

In 1917 vestigt René zich in Brussel en studeert hij er schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij huwt met Georgette. Zij wordt zijn gezellin, zijn model en zijn muze.

In de jaren 20 ontmoet hij zijn metgezellen van het Surrealisme. Magritte, die wordt beïnvloed door het futurisme is de enige schilder in het gezelschap.

In 1930 gaat het koppel in Jette wonen. Hier woont en werkt Magritte 24 jaar lang.

Zijn huis (René Magritte Museum (JETTE)), dat sinds 1999 toegankelijk is voor het publiek, is ook het hoofdkwartier van zijn Belgische surrealistische vrienden.

De groep komt ook graag samen in het La Fleur en Papier Doré (BRUXELLES) (het Goudblommeke van Papier), een café dat wordt uitgebaat door een kunsthandelaar waarmee Magritte bevriend is.

In 1954 verhuizen René en Georgette naar de Mimosastraat in Schaarbeek. Daar sterft hij in augustus 1967.