U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

In het spoor van Kuifje


 


Op 22 mei 1907 ziet Georges Remi, alias HERGÉ het levenlicht in de Brusselse gemeente Etterbeek. Hij bedenkt Kuifje en Bobbie en wordt vader van het Europese stripverhaal en uitvinder van de klare lijn.


Brussel en België namen een belangrijke plaats in in het leven en werk van de meester van de Negende Kunst.


De Kuifje-albums zijn doorspekt van referenties naar Brussel. In Cafés, straten, hotels, theaters, musea en parken vond Hérgé zijn inspiratie.

Kuifje
© Hergé/Fondation Moulinsart 2005


In het Zuidstation kunt u de fresco bewonderen die ter gelegenheid van de 100ste verjaadag van Hergé werd gemaakt. Er werd gekozen voor een fragment uit "Kuifje in Amerika".


Vlakbij het station bevindt zich de grote Kuifje en Bobbie op het Kuifje-gebouw van Les Editions du Lombard, een geklasseerd historisch monument.


Op een steenworp van het beroemde Manneken-Pis, ziet u op de stripmuur Kuifje, Bobbie en Kapitein Haddock in "De zaak Zonnebloem".


In het eindstation van metrolijn 1B, Stockel, stellen twee fresco's een hele waaier aan personages voor uit de beroemde avonturen van de kleine reporter.


Kapitein Haddock
© Hergé/Fondation Moulinsart 2005

Breng zeker ook een bezoek aan de schitterende Koningsgalerij, waar Hergé voor het eerst kennismaakte met een andere grote figuur uit de stripwereld: Edgar-P. Jacobs, tekenaar van Blake en Mortimer.

 

In het Stripmuseum van Brussel, Belgisch Stripcentrum wordt het werk van Hergé voorgesteld.


Houd even halt in Hotel Le Métropole dat voorkomt in "De 7 kristallen bollen" van Hergé of op de Vlooienmarkt op de Vossenmarkt die wel heel erg lijkt op die uit "Het Geheim van de Eenhoorn".


Het is nu hoog tijd om even te gaan shoppen in de Tintin Boutique, vlakbij de Grote Markt. U vindt er alle personages uit Kuifje in allerhande voorwerpen.


In Wallonie ontdekt u de Waalse-Brabantse landschappen waarnaar vele albums van Hergé verwijzen.


De auteur verbleef graag in zijn landhuis in Céroux-Mousty. Wist u dat het kasteel van Moulinsart, geïnspireerd op het kasteel van Cheverny, zijn naam dankt aan Sart-Moulin, een gehuchtje van Eigenbrakel, naast Waterloo?


Het Hergémuseum, mausoleum van de auteur, in Louvain-la-Neuve ten slotte mag geen enkele stripfanaat missen. Daar ziet u dat Hergé zich niet beperkte tot Kuifje. Alle facetten van zijn artistieke leven worden er belicht: Hergé als graficus, reclamemaker, tekenaar van spotprenten en verteller.

Ontdek ook Kuifje in Brussel, het officiële parcours van Moulinsart en de Studios Hergé.


Op de website van VISITBRUSSELS kunt u een plannetje bestellen van de Kuifje-wandeling in Brussel.


Als afsluiter is er ook het "Stripparcours in Brussel:

Stripparcours
© BITC