U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Het landschap van de Ardennen


Het glooiende platteland van de Ardennen is een veelzijdig gebied met prachtige heuvels en uitgestrekte bossen, snelstromende riviertjes en knusse dorpen.


De Ardennen danken hun populariteit vooral aan de natuur. Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, het glooiende platteland van de Ardennen is er helemaal op ingericht.


Het landschap van de Ardennen is echter niet overal hetzelfde, regionaal zijn er verschillen. We lichten de verschillende gebieden toe:
 

De Hoge Venen


Het hoogste gedeelte van de Ardennen vormen de Hoge Venen. Het grootste natuurreservaat van België ligt net onder Hasselt, tegen de grens met Duitsland en ten zuidoosten van Luik. Het allerhoogste punt meet 694 meter bij Signal de Botrange.


De Hoge Venen bestaan voor een groot gedeelte - de naam geeft het al aan - uit venen en moerassen. Ook heide, bos en graslanden komt u er tegen. De streek heeft door de moerassen en venen een bijzondere sfeer, een beetje mysterieus.

 

Famenne


De Famenne ligt in het midden van Wallonië, ten zuiden van Namen. De streek van de Maas is een vruchtbaar gebied met glooiende akkers en heuvels bedekt met bossen van naald- en loofbomen.


In de omgeving van Dinant is een kabelbaan die u meevoert naar de belvedère in Lustin. Het uitzichtpunt laat u genieten van een prachtig mijlenver panorama over de Maasvallei.


Ook onder grond is er van alles te zien. De kalksteenrotsen in de Famenne zijn door de werking van water uitgesleten. Dat zorgde voor de vorming van grillige druipsteengrotten waarvan de Grotten van Han de bekendste van België zijn. Deze liggen bij Rochefort richting Dinant. Maar er zijn er veel meer te bezichtigen. Bijvoorbeeld die van Remouchamps ten zuiden van Luik nabij Sprimont.
 

In de Famenne stromen lustig rivieren. De Viroin ten zuiden van Dinant is er één van. Het dal van de rivier is bosrijk en u kunt er ongestoord wandelen. Er groeien veel bloemen en wilde orchideeën. Een aantal kleine dorpen maken de streek extra schilderachtig.


Leuk voor kinderen is de Fondry des Chiens, een flinke kuil van kalksteen. Soms is deze wel 40 meter diep. Er liggen megagrote, glad afgesleten rotsblokken. Het lijkt de opslagplaats van de menhirs van Obelix wel! Zelfs met kleine kinderen is het gemakkelijk afdalen in de kuil dankzij de paadjes naar beneden.
 

Luxemburg


In het zuidoosten van België ligt de provincie Luxemburg die ook wel 'Les Ardennes authentiques' worden genoemd. Het is een stoer gebied met burchten op heuveltoppen zoals die in het stadje La Roche-en-Ardenne en in Bouillon.


Snelstromende rivieren doorkruisen de ruige natuur van dichte bossen met veel dennenbomen. De Ourthe is een bekende kajakrivier. In de buurt van La Roche zijn vele verhuurmogelijkheden voor een tocht per kano. Een kanotrip is een geweldige manier om de natuur vanaf het water te verkennen.

 

Pays de Gaume


Helemaal in het zuiden van de provincie Luxemburg ligt het gebied Gaume. Deze streek heeft een zachter klimaat dankzij een heuvelruggetje dat er net ten noorden van ligt. Zodoende is het in de 'kleine Provence' een paar graden warmer.


De Gaume ligt in het uiterste puntje van België tegen de Franse grens aan. De bouwstijl is er anders, de huizen zijn opgetrokken uit zachte geelroze kalkstenen en rode dakpannen bedekken de daken. In het uitgestrekte gebied met beboste lage heuvels en stroomt de onstuimige Semois.


De Gaume werd ooit intensief bewoond door Romeinen. Wie weet stamt uit die tijd wel het feit dat er in de Gaume nog altijd wijn wordt gemaakt. De belangrijkste plaats is Virton, een gezellig centrum met winkels en restaurants.