U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Saint-Hubert


© MT Saint-Hubert

Over de heilige Hubertus, de apostel van de Ardennen, is tamelijk veel bekend. Naast de legende is ook zijn levensverhaal uitvoerig beschreven. Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom (in 683) na het zien van een hert met een stralend kruis tussen het gewei. Van ‘bon vivant’, edelman en jager werd hij achtereenvolgens kluizenaar, kloosterling, bisschop van Luik en heilige. Slechts één vaststelling werpt een schaduw op het mooie verhaal: het ontstond pas 800 jaar na zijn dood en werd nog later, in 1665, op schrift gezet.

In 710 stichtte Hubertus het benedictijnenklooster van Andage (of Andain),


© Keltenmuseum

waar hij later herbegraven werd. Andage werd na die begrafenis herdoopt in Saint-Hubert en boven het graf werd een kerk opgetrokken. Al vrij snel werd Sint-Hubertus de patroonheilige van de jagers en de dieren, die hij beschermde tegen hondsdolheid. Zelfs toen Pasteur in 1885 een vaccin tegen hondsdolheid uitvond, bleef de Hubertuscultus overeind. Vandaag is het stadje Saint-Hubert nog steeds bekend voor zijn Internationale Dagen van de Jacht en de Natuur in Saint-Hubert (SAINT-HUBERT)  (1e weekend van september) en de viering van de beschermheilige op 3 november. De middeleeuwse bedevaarten, die al in de 9e eeuw op gang kwamen, zijn sinds lang in de vergeethoek geraakt. Slechts twee hebben de geschiedenis overleefd: de bedevaart van Andenne (ontstaan in 1696) en de bedevaart van Lendersdorf (ontstaan in 1721). Maar het zijn niet alleen bedevaarders en jagers die vandaag in Saint- Hubert arriveren. Ook natuurliefhebbers en fijnproevers hebben de troeven van deze streek ontdekt.© MT Saint-Hubert

Het Land van Saint-Hubert bestaat (van noord naar zuid) uit het landelijke Tenneville, het historische Saint-Hubert en Libramont. Het stadje Saint-Hubert wordt gedomineerd door het gerenoveerde abtenpaleis  en de Basiliek van Saint-Hubert (SAINT-HUBERT) die iedere bezoeker verbaast door zijn elegantie en majestueus voorkomen. De barokke gevel staat in sterk contrast met het rijzige gotische interieur. Het huidige gebouw dateert van de periode 1526- 1564, maar de allereerste kerk op deze plaats zag het daglicht in 817. Opmerkelijk detail: recht tegenover het altaar bevindt zich een ring. Daar werden in vervlogen tijden mensen met hondsdolheid aan vastgelegd voor de befaamde ‘taille’. Voor de genezing maakte een geestelijke een snee – de bewuste taille – in de hoofdhuid en daarin werd een draadje uit de stola van Sint-Hubertus gelegd. Met die behandeling zouden de zieken genezen…


© MT Saint Hubert

Wie wil hossen in de bossen, vindt bij het Maison du Tourisme een uitgebreide keuze aan bewegwijzerde paden voor wandelaars en terreinfietsers. Wie van rozen houdt, moet eens een kijkje nemen in de publieke rozentuin (ROSARIUM PIERRE-JOSEPH REDOUTE (SAINT-HUBERT)) in het centrum van Saint-Hubert. En mensen die een cultureel tussengerecht wensen, vinden in Musea van Fourneau Saint-Michel: Museum van het Plattelandsleven in Wallonië (SAINT-HUBERT) (Fourneau Saint-Michel) een domein met een vijftigtal typische en traditionele gebouwen, die het vroegere boerenleven in Wallonië in herinnering brengen. Op hetzelfde domein bevindt zich Provinciale musea van Luxemburg: ijzer- en metallurgiemuseum (SAINT-HUBERT) met een 18e-eeuwse hoogoven.

En dan is er ook nog het Keltenmuseum (LIBRAMONT) in Libramont, dat aantoont dat onze verre voorvaderen helemaal geen barbaren waren.


Als een vogel in de lucht…© Air Loisirs

Het vliegveld van Saint-Hubert is vanwege zijn aërologie zeer in trek bij zweefvliegers. Het seizoen loopt van april tot en met oktober. Naast lessen volgen, kunt u ook opteren voor een luchtdoop van een half uur in een tweepersoonszweefvliegtuig. Tijdens de vlucht geniet u van een schitterend uitzicht op het stadje en de Ardense bossen. Toeschouwers kunnen van op twee panoramische terrassen alle luchtactiviteiten volgen.