U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Ourthe-Amblève

Voorstelling

 

Aan de rand van de Ardennen ligt het Land van Ourthe-Amblève, dat naast Remouchamps een hele reeks gemeenten en dorpen omvat. Beken en rivieren hebben er diepe valleien gekerfd in het landschap. Dat zorgt voor heel wat natuurschoon, zoals de ‘Fonds de Quarreux’ waar de Amblève tussen enorme rotsblokken stroomt, de vallei van de driftige Ninglinspo met haar watervalletjes, de ‘Tartines’ of de Boterhamrotsen, de Zwarte Rotsen en de Pic Napoléon in Comblain-au-Pont, de rotsen van Sy in Ferrières, de ‘Rocher de la Vièrge’ in Hamoir…

 

Hier en daar heeft het water ook ‘ondergronds werk’ verricht en diepe grotten geschapen met prachtige kleuren. Boven de valleien wenken ook heel wat uitzichtpunten. De bekendste zijn de ‘Congo’ over de Amblève en de Valkenrots in de bocht van de Ourthe, in Esneux. Wie van een ongerepte natuur houdt, mag hier niet klagen. Ook liefhebbers van grotten komen aan hun trekken, meer bepaald in Remouchamps (Grotten van Remouchamps (SOUGNE-REMOUCHAMPS)), waar men een circuit volgt van 1200 meter om nadien op het laagste niveau een boottochtje te maken op de langste ondergrondse rivier ter wereld. Of in Comblain-au- Pont waar de De Grot van de Afgrond (COMBLAIN-AU-PONT) eeuwenoude en zeer kleurrijke kalkafzettingen toont.

 

In Comblain-au-Pont vinden we overigens nog een interessante attractie: het ‘Interpretatiecentrum van de Vleermuis (COMBLAIN-AU-PONT)'. Meestal ervaren we ze als akelige diertjes. Maar daar is niets van waar, vertelt heks Barbastella in het centrum. Aan bezoekers onthult ze de ongelofelijke eigenschappen van dit vliegende zoogdier. Dit centrum wil aanzetten tot nadenken en het maken van keuzes in verband met milieuvragen rond de vleermuis.

 

Een aantrekkelijke natuur, de “ontdekkingen van Comblain”, schilderachtige dorpjes, een internationaal bedevaartcentrum in het heiligdom van Banneux Notre-Dame, een lijst met kleine musea…

 

Een vleugje geschiedenis

 

Het is niet de bekendste burchtruïne van de Ardennen, maar daarom is ze niet minder mooi of… mysterieus. De verweerde muren van de Burcht van Logne (VIEUXVILLE) bieden een romantische aanblik, ook al waren ze getuigen van heel veel bloedvergieten. Hun geschiedenis laat zich lezen als een avonturenboek. Al op het einde van de 9e eeuw zou hier een versterking hebben gestaan, een vluchtplaats voor monniken tijdens de strooptochten van de Vikings.

 

Een paar eeuwen later liet een abt een vestingtoren bouwen en stichtte het stadje Logne om de versterking te bevoorraden. Tijdens de hele middeleeuwen was de burcht inzet van een machtsspel en werd verschillende keren veroverd en heroverd. Het was uiteindelijk Keizer Karel die in 1521 de vesting tot puin liet schieten, nadat de burchtheer de zijde had gekozen van zijn aartsvijand, de Franse koning Frans I. Na de overgave werd wat restte van het garnizoen zonder pardon omgebracht door de Spanjaarden.

 

De ruïnes laten nog heel wat zien van de vele, soms ingenieuze verdedigingswerken van de burcht. En hoe zit dat nu precies met die nooit gevonden schat van de familie de la Marck, die de burcht een tijd lang in bezit had?

 

Van de middeleeuwen maken we een sprong naar het heden, maar we blijven ter plaatse, op het Domein van Palogne (Domein van Palogne - Kajak, natuur, geschiedenis (VIEUXVILLE)). Wat dacht u van een paar uurtjes kajakken? Of gaan we fietsen door de bossen met de mountainbike?

 

Op safari

In Deigné, op 25 km van Luik bevindt zich een safaripark (Dierenpark Safaripark Monde Sauvage in Aywaille (AYWAILLE)) dat een verbazend aantal wilde dieren toont in halve vrijheid. Met het safaritreintje of met de eigen wagen, en deels te voet, ontdekt u de fauna van Afrika en Zuid- Amerika. Enkele shows, zoals met roofvogels, koddige zeeleeuwen en papegaaien, vullen de ontdekking aan. En elk jaar brengt het park nieuwe attracties, zoals tochtjes met de dromedaris, ontbijten bij de giraffen, een uilenbos, nieuwe dieren… Goed voor een leuk dagje uit met de kinderen.