U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Marche En Nassogne

 

Dit is een streek die van twee walletjes eet, want ze zit te paard op de Famenne en de Ardennen. Het huwelijk van het stadje Marche-en- Famenne en het landelijke Nassogne, dat zich al op het Ardense plateau bevindt, zorgt ervoor dat bezoekers tijdens hun verblijf tegelijk de voordelen van een stadsinfrastructuur en landschappelijke charme kunnen ervaren.

 

 

Het Land van Marche & Nassogne is zeer vlot bereikbaar, want het bevindt zich op een knooppunt van wegen: de N4 (Namen-Aarlen), de N86 (naar Rochefort) en de N63 (naar Luik). Hetzelfde geldt voor de spoorverbindingen. Dat betekent meteen dat we hier een goede springplank hebben om uit te waaieren over een groter gebied. En we hoeven niet eens ver te rijden. Heel wat toeristische attractiepolen bevinden zich op een spreekwoordelijke steenworp.

 

Marche en Nassogne

 


© MT de Marche & Nassogne asbl

In Marche zouden er al mensen hebben gewoond in de oude steentijd en later stampten de Romeinen er een nederzetting uit de grond. De echte geschiedenis begint echter pas in de prille middeleeuwen toen een gehucht uitgroeide tot een bloeiend handelsplaatsje, dat nadien stadsrechten kreeg en stadsversterkingen aanlegde. Helaas liet Lodewijk XIV die van de aardbodem verdwijnen. Momenteel is Marche prachtig vernieuwd en toch heeft men veel getuigen van het verleden en de architecturale sfeer uit het midden van de 19e eeuw kunnen behouden. Wie gaat flaneren in het centrum ontdekt nog 16e-eeuwse gebouwen, fonteinen, beelden, muurschilderingen, maar ook leuke pleintjes, restaurantjes en een voetgangerszone. En wie van shopping of een terrasje houdt, wordt op zijn wenken bediend.


© MT de Marche & Nassogne asbl

Nassogne is eerder een oase van rust, ver weg van de toeristische massa’s. Als poort naar de Ardennen, bekleed met heuvels en valleien, is het een geknipte streek om te wandelen en te fietsen. Over de diepe bossen hangt nog een mysterieuse waas. U ontdekt er een intact en puur universum, met een schitterende flora en een wildbestand met herten, reeën en everzwijnen. De landschappen hebben in elk seizoen hun charme: bevreemdend in de mist en de wintersneeuw, fris en vol bloemen in de lente, aangrijpend onder het heldere licht van de zomer en onvergetelijk in de herfst wanneer de zonnestralen de rode, bruine en roesttinten in volle gloed zetten.


© MT de Marche & Nassogne asbl

Tip: als u in Marche aankomt, ga dan eerst naar de ‘cinéma dynamique’ van het Maison du Tourisme, waar u met een vluchtsimulator een korte maar onvergetelijke reis maakt door deze streek. Een ideale kennismaking. Nadien kunt u rustig afwegen of u liever een ambachtelijke brouwerij bezoekt of een likeurfabrikant, een museum of een bowling. Sommigen zullen de Route van de Uitzichtpunten willen volgen, anderen laten zich liever rondvoeren in een koets. Maar misschien wilt u wel eens een kwekerij zien. Er zijn er hier van alle soorten, kies maar uit: herten, varkens, schapen, geiten, vissen, bijen… 


© MT de Marche & Nassogne asbl

 

Jean-Michel Folon, (1934-2005)


De Belgische tekenaar, schilder en beeldhouwer liet heel wat


© MT de Marche & Nassogne asbl

getuigen na van zijn talent. In de KERK VAN SINT-ETIENNE (WAHA) kunt u tegelijk zijn laatste werk en de oudste romaanse kerk van België bewonderen (ingewijd op 20 juni 1050 door de bisschop van Luik). Folon maakte zes grote kerkramen die het leven van de martelaar Sint-Stephanus (Saint-Etienne) uitbeelden. Tien andere ramen stellen een blauwe hemel met vogels voor. De kerk, die dagelijks toegankelijk is, heeft nog meer waardevol erfgoed. Bij het Maison du Tourisme is hierover een brochure te koop.