U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Huy, Maas En Condroz

Het Land van Huy is samengesteld uit de gemeentes Huy, Clavier, Marchin, Modave, Nandrin en Tinlot. De stad Huy, een van de oudste steden van België, ligt aan de samenvloeiing van de Houyoux en de Maas. Van oudsher was de stad bekend voor de tinbewerking en die traditie is tien eeuwen oud.

 

 

Het hart van de stad wordt gevormd door de Grand Place. Vroeger waren hier de ambachtslui en de handelaren gevestigd. In het midden van het plein verrijst ‘Li Bassinia’ (de fontein in het Waals), gebouwd in 1406, een van de ‘4 wonderen van Huy’. De overige drie zijn Li Tchestia (het fort), Li Pontia (de brug) en Li Rondia (het grote roosvenster van de collegiale ONZE-LIEVE-VROUWEKERK (HUY)).

 

De collegiale kerk is beslist een bezoek waard. De bouw ving aan in 1311 maar pas in 1536 was alles volledig afgewerkt. De hooggotiek gaat er dus hand in hand met de flamboyante of late gotiek en onder de kerk steekt nog een romaanse crypte uit 1066. Zeer befaamd is het Bethlehemportaal (14e eeuw). Er staan verschillende scènes op afgebeeld, waaronder een zeldzaam voorkomend kersttafereel met een liggende Maagd Maria (SCHATKAMER VAN DE COLLEGIALE KERK VAN HOEI (HUY)).

 

Een van de andere blikvangers van Huy is het Fort van Hoei, nationaal herdenkingsmonument van het verzet (HUY). De rotsachtige uitloper aan de samenvloeiing van de Hoyoux en de Maas is negen eeuwen lang een strategische plaats geweest. Aanvankelijk lag er een militair kamp. Later werd een donjon gebouwd die uitgebreid werd tot een burcht. In de 17e eeuw vonden er nog talrijke gevechten plaats maar in het begin van de 18e eeuw werd de versterking ontmanteld. In 1818 zwaaiden de Nederlanders de plak in België en zij bouwden vanaf 1818 een citadel met een defensief doel. In de 20e eeuw had het fort geen militaire betekenis. In 1914 gebruikten de Duitsers het als gevangenenkamp voor dienstweigeraars en deserteurs en in 1940 hielden ze er verzetsstrijders gevangen. Na de oorlog werd het een interneringscentrum voor collaborateurs.

 

Momenteel biedt de citadel onderdak aan het ‘Verzetsmuseum en museum der concentratiekampen (HUY)'. In de voormalige opslagplaatsen van het fort belichten elf zalen de tragische gebeurtenissen van de 20e eeuw en tonen welke prijs moest betaald worden voor onze vrijheid. Wie de citadel en de stad vanaf de rivier wil bekijken, kan opteren voor een boottochtje met de Val Mosan (Bateau Val Mosan (HUY)). De cruise op de Maas toont u ook de kerncentrale van Tihange, de wijngaarden en de natuurreservaten van de Iles des Béguines.

 

Het Land van Huy schudt nog een troef uit zijn mouw: de vallei van de Hoyoux, ten zuiden van de stad. Hier ligt nog een echt authentieke streek. De 25 km lange Hoyoux ontspingt in Verlée, in de Condroz en zoekt zich daar een weg naar het noorden. Met een verval van 230 meter op een relatief korte afstand is het een vrij snel stromend riviertje. Vanaf Modave trekt het door een diepe vallei naar Huy. Onderweg wordt de Hoyoux nog gevoed door een beekje: de Ruisseau d’Ossogne. Orgelpunt van een uitstap langs de Hoyoux is het 17e-eeuwse Kasteel van Modave (MODAVE), dat in 20 zalen de pracht van vroegere eeuwen tentoonspreidt.
 

De Condroz

De Condroz is een streek aan de grens van de Ardennen die zich in de vorm van een smalle band uitstrekt over de provincies Luik, Namen en Henegouwen. Ze bestaat uit golvende heuvels, 200 tot 300 meter hoog, waarop bossen afwisselen met landbouwgronden en weiden. De naam is afgeleid van de volksstam van de ‘Condrusi’ die ten tijde van de Romeinse invasie deze streek bewoonde. Het Land van Huy bevindt zich in het gebied waar de Condroz overgaat in Haspengouw.