U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land van het Woud van Anlier© MT du Pays de la Forêt d'Anlier

Met een oppervlakte van 5.500 hectare is het Woud van Anlier een enorme groene long, een van de grootste van België. Dat biedt natuurlijk buitenkansen en het is niet verwonderlijk dat men er activiteiten vindt, die gaan van natuur-ontdekkingen tot paddenstoelen plukken en het luisteren naar het burlen van de herten.

Het grondgebied van de gelijknamige toeristische streek strekt zich uit van het westen van Neufchâteau, over het centraal gelegen Léglise, tot het zuiden van de gemeente Habay en daarmee bevat ze ook een stukje van de Gaume of Belgisch Lotharingen
© Jacques Cornerotte

Wat is nu de beste manier om die immense groene vlek te verkennen? Er bestaat daarop een kant- en-klaar antwoord: het Tarpan wandelpadennetwerk.

Tarpan is een samen-werkingsverband van tien gemeentes, die de rehabilitatie beogen van paden voor trage weggebruikers. Het netwerk is behoorlijk bewegwijzerd en goed onderhouden. Natuurlijke rijkdommen en cultureel erfgoed worden belicht door themaborden. 

© Ferme de la Géronne / Jean-Jacques Talon

Het land van het Woud van Anlier heeft voor u 13 natuurwandelingen klaar. Een ervan – de promenade des Etangs et du Trou du Bois – leidt u naar een aantrekkelijk Ardens dorpje, namelijk Thibessart. Het parcours is ideaal om kennis te maken met de omliggende natuur. De tocht is 7 km lang en gaat van start bij de Gîte du Beau Lieu, een boerderij uit het begin van de 19e eeuw. Thibessart ligt op een hoogte van 427 m, aan de rand van het woud. Het wordt in tweeën gesneden door het riviertje Mandebras. De charme uit de tijd van toen is er nog steeds en ook vandaag leven de inwoners vooral van veeteelt. Voor amper 170 inwoners telt men niet minder dan dertien boerderijen.

Zoals elke Ardense streek die zichzelf respecteert, heeft ook het Land van het Woud van Anlier zijn specialiteiten. We willen het niet hebben over de eendenlever of boerderijproducten, maar over een weinig bekende streekspecialiteit.© Jacques Cornerotte

Weet u wat een ‘sanglochon’ is? We houden u niet lang in spanning: het woord bestaat uit een samentrekking van de Franse woorden ‘sanglier’ en ‘cochon’, met andere woorden een kruising van een everzwijn en een varken.

 

In Verlaine-Neufchâteau bestaat een boerderij die sanglochons kweekt. Van het vlees worden heerlijke hespen en worsten gemaakt. En om uit te leggen hoe dat allemaal gebeurt, is er een Musée du Jambon.

Evervarkensworsten zijn niet de enige specialiteit in de streek van Neufchâteau. De plaatselijke gilde van Tchesté vond dat die worst een bijpassend bier nodig had en hield in 1994 de ‘Cuvée du Tchesté’ boven de doopvont. Het is een bruin bier van hoge gisting (8,5°), niet gefilterd en licht gezoet met bruine suiker.
© Ferme de la Géronne / Jean-Jacques Talon

Wie rond Neufchâteau verblijft en een alternatief wenst op de boswandelingen, kan afzakken naar de Vallei van het Meer (5,4 ha), waar een hele rist activiteiten mogelijk zijn, van zwemmen tot tennissen, en van kajakken tot minigolf. 


 

 

 

 

 

 


 

Mosselen uit de Ardennen?


Weinig mensen realiseren zich nog dat er ook zoetwatermosselen bestaan. En bijna niemand weet dat dit eigenlijk parelmossels zijn. Helaas behoren ze tot de meest bedreigde diersoorten van België. We treffen ze enkel nog aan in een paar rivieren, waaronder de Sûre, ten noorden van het woud van Anlier, en de Vierre, ten zuiden van Neufchâteau. Vroeger was deze soort wijdverbreid in de Ardennen, vandaag schat men de populatie op hooguit 3.000.