U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Gaume

 

De Gaume is een eigenzinnige en aparte streek, die een oppervlakte van 750 km² beslaat en die Virton als ‘hoofdstad’ heeft. Door haar ligging geniet ze van een microklimaat. Kijk maar naar de weerkaarten: in de Gaume is het altijd een paar graden warmer dan in de rest van de Ardennen. Dat komt door de beschermde ligging, in een soort kom, maar ook door de kalkbodem die de warmte lang vasthoudt. Het reliëf is niet typisch Ardens, maar eerder zacht glooiend. Het wordt gevormd door drie zogenaamde ‘cuesta’s’ (of heuvelketens). Een cuesta heeft een typische vorm: de noordelijke helling is abrupt terwijl de zuidelijke helling zachtjes afloopt.

 

In de Gaume hebben de mensen een eigen taaltje: het ‘patois Gaumais’, een sappig en licht zangerig dialect waar zelfs de andere Walen geen jota van begrijpen. Virton telt ongeveer 11.000 inwoners. Het is een klein stadje en dat valt op wanneer men er rondstruint (of bijvoorbeeld de ‘middeleeuwse wandeling’ volgt). Virton kende al bewoning in de Gallo-Romeinse tijd, op de plek waar zich nu Vieux-Virton bevindt. Maar met de Germaanse invallen werd de nederzetting van de kaart geveegd. Pas in 1133 verrijst het dorp uit zijn as, wanneer het zich ontwikkelt rond een burcht. Tot 1340 was het stadje welvarend maar toen ging het over in Luxemburgse handen en werd het een speelbal van machthebbers. Later werd het overspoeld door de Spaanse, Franse en Oostenrijkse golven van de geschiedenis, net zoals de rest van België.

 

De bossen in de Gaume bestaan vooral uit loofbomen, in tegenstelling tot de rest van de Ardennen waar men vooral naaldbossen vindt. De wouden wisselen af met weilanden en dankzij het zacht glooiende reliëf is het er gemakkelijk fietsen en wandelen. Voor ervaren trekkers is de ‘Transgaumaise’ of Gaumeroute een aanrader. Dit 140 km lang traject toont het mooiste van wat de Gaume te bieden heeft. Het beschrijft een lus met 60 km net over de grens in Frankrijk en 80 km in België. Minder ambitieuze wandelaars kunnen zich een gedetailleerde NGI-kaart aanschaffen met 22 bewegwijzerde wandelroutes (en 8 mountainbiketochten) in het Land van Gaume. Naast Virton telt het Land van Gaume nog 7 gemeentes: Etalle, Musson, Rouvroy, Monquintin, Tintigny, Meix-devant-Virton, en Saint-Léger, die elk op hun beurt nog een rist dorpen onder hun hoede hebben. Allemaal hebben ze hun bezienswaardigheden: een fraai centrum, een aantrekkelijke natuur, een museum, visvijvers, een kasteelruïne, culinaire verrassingen, historische overblijfselen…

 

Een van de leukste plekjes in het Land van Gaume is Torgny - Een van de mooiste dorpjes van Wallonië (dat deel uitmaakt van Rouvroy), het meest zuidelijk gelegen dorp van België. Het geeft een Provençaalse indruk en is overigens lid van de vereniging van ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’. De bouwstijl is er typisch: (okerkleurige) bepleisterde muren en relatief platte daken met roodbruine holle dakpannen. Dezelfde stijl die men aantreft in het zuiden van Frankrijk. Torgny bevindt zich in een zuidelijk georiënteerde enclave die zijn voeten wast in de Chiers en zich van het noorden afschermt met een beboste kraag. Flora en fauna zijn uniek in dit gebied. In het noordoosten ligt een natuurgebied van zes hectare, waar vijftien verschillende soorten orchideeën bloeien en waar men planten ontdekt die men elders niet vindt in België. Vlakbij strekt zich een wijngaard uit van twee hectare, goed voor jaarlijks 4000 flessen.

 

Opstandelingen

De Gaume heeft een nauwe band met Frankrijk. Toen België in 1830 de nieuw verworven onafhankelijkheid vierde, wapperden Franse vlaggen in Virton. ‘Nederlanders buiten’, riep men in Brussel. ‘Belgen buiten’ weergalmde het in de Gaume. Nadat Frankrijk in 1848 een republiek werd, begon men in de Gaume te dromen van een ‘République Virtonnaise’. Opgeschrikt stuurde de provinciegouverneur een detachement militairen naar de opstandige streek en de ‘Lente van Virton’ was snel voorbij