U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van De Vesder

Verviers, ook wel de ‘Waterhoofdstad van Wallonië’ genoemd, is de navel van het Land van de Vesder. Het is een stad met een bloeiend industrieel verleden waarin het ‘zachte goud’ (wol) en het ‘blauwe goud’ (water) nauw samengingen. Het verhaal begint eeuwen geleden, toen het water van de Vesder in combinatie met het vakmanschap van de ambachtslui, de wol een ongewone zachtheid gaf. De wolfabrikanten verkochten hun kwaliteitsvolle producten tot aan de Middellandse Zee.

 

Vandaag behoudt Verviers zijn imago van waterstad met zijn nieuw fonteinenparcours, een sprankelend circuit door het centrum voor groot en klein. Om de herinnering aan het verleden levendig te houden richtte Verviers ‘Het Toeristische Centrum van de Wol en de Mode’ op. Hoe is de mode uitgegroeid tot het fenomeen dat wij vandaag kennen? Welke evoluties kende de mode door de jaren heen, welke trends hebben onze kleding grondig veranderd? Een bezoek aan het ‘Toeristisch wolcentrum (VERVIERS)' helpt u om deze vragen te beantwoorden. Sinds 1999 is het museum ondergebracht in een voormalige fabriek die opmerkelijk en modern werd heringericht. Bezoekers volgen een parcours dat is onderverdeeld in verschillende delen en een algemeen overzicht biedt van de mode. Het kreeg de naam ‘Van Draad tot Mode’. Het begint met de productie van laken in Verviers. Met een audiogids (ook beschikbaar in het Nederlands) wordt de bezoeker achtereenvolgens onthaald door ‘Woldraad’ en ‘Tijddraad’ die de diverse machines, voorwerpen, kostuums en beeldverhalen presenteren. Zij belichten de geschiedenis van kleding en mode, van het oude Egypte tot vandaag.

 

Vermits water zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de welvaart van Verviers, werd ook een Huis van het water (VERVIERS) opgericht. Het ‘Maison de l’Eau’ vond onderdak in een gerestaureerd pand van de familie Bonvoisin. Met moderne geluids- en beeldtechnieken wordt de bezoeker ondergedompeld in een gevarieerde waterwereld: van de stuwdam van Gileppe tot de Vesder, van regenwater tot water in de fles…

 

Het Land van de Vesder telt naast Verviers nog vier dorpen, met elk een eigen karakter en een eigen aanbod van wandel- en fietsroutes. Het 600 jaar oude Baelen ligt aan de rand van het Hertogenwald, waar de bossen overgaan in een wallenlandschap. Trots van het bouwkundige erfgoed is de St-Paulkerk met haar schroefvormige torenspits. Vlabij de STUWDAM VAN DE GILEPPE (JALHAY) en het Hertogenwald bevindt zich het middeleeuwse Limbourg. In het voormalige stadhuis toont een maquette op de gelijkvloerse verdieping hoe het vestingstadje er uit zag in 1632. Boven Verviers vinden we Dison waar het opmerkelijke beeldhouwwerk van Catherine Fourniau – L’Envol – het dorpsplein een moderne uitstraling geeft. In het westen ten slotte, aan het uiteinde van het dal van de Vesder, ligt Pepinster, een mooi stadje dat omgeven is door boomgaarden en waar het heerlijk wandelen is.

 

Een van de deelgemeentes van Pepinster is Soiron, een van de mooiste dorpjes van Wallonië (SOIRON). Het ligt te midden van heuvels, velden en boomgaarden die afwisselend met doorlevende hagen en groepjes bomen zijn afgezoomd, een landschap dat nauw aansluit met het naburige Het Land Van Herve.

Het Hertogenwald

De naam is Duits maar ook de Franstaligen gebruiken hem. Het Hertogenwald is een groot Ardens woud in het uiterste noordoosten van België, dat deel uitmaakt van het grensoverschrijdende Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het westelijke deel ligt op Belgisch grondgebied, het oostelijke is Duits. Het bos bestaat grotendeels uit naaldomen maar heeft ook grote oppervlaktes met loofbomen. Bij de stuwdam van Gileppe is het heerlijk om rond het meer te wandelen of te fietsen.