U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van De Semois Tussen Gaume En Ardennen

Florenville, Chiny en Herbeumont vormen samen het Land van de Semois tussen Gaume en Ardennen. Het is een randgebied van de Ardennen en een groene strook met een lieflijk landschap langs de grens met Frankrijk. De Semois is de ader van deze bosrijke streek. De rivier ontspringt in Aarlen, kringelt tussen de heuvels van Chiny en Epioux, om dan via Chassepierre en Sainte-Cécile het Ardense massief in te duiken.

 

Florenville is het grootste stadje van het Land van de Semois en telt 6000 zielen. Het ligt tussen twee namen die bekend in de oren klinken: Chassepierre, het pittoreske dorp dat heel wat schilders weet te bekoren en de befaamde abdij van Orval. Chassepierre klampt zich vast aan een brede meander van de Semois, op 4 km van Florenville. Het telt amper 200 inwoners maar het is een van de charmantste dorpen van Wallonië. Wandelaars kunnen hier genieten van talrijke uitzichtpunten zoals deze van de ‘Roche Lenel’, de ‘Roche Perrette’ en de ‘Buisson des Cailles’ waar men een adembenemend panorama krijgt van het dorp (met een oriëntatietafel). Elk jaar in augustus vindt in Chassepierre het Internationaal Straatkunstenfestival van Chassepierre (CHASSEPIERRE) plaats, dat duizenden bezoekers trekt.

 

De Abdij van Orval (VILLERS-DEVANT-ORVAL) werd gesticht in het jaar 1070. In de loop van de eeuwen werd ze geteisterd door brand en plundering, tot ze tijdens de Franse Revolutie werd verkocht als nationaal goed. De ruïnes lagen lange tijd te verkommeren, tot in 1926 beslist werd de cisterciënzerabdij uit haar as te laten verrijzen. De nieuwe gebouwen werden ingewijd in 1948, maar toeristen komen er niet in. Wat men wel kan bezoeken, zijn de oude ruïnes, de legendarische fontein van Mathilde, een rijke kruidentuin en een farmaceutisch museum. En uiteraard wordt elk bezoek afgerond met een glas van het befaamde trappistenbier en kaas van Orval.

 

Niets herinnert er nog aan dat het rustige dorp Chiny ooit de hoofdstad van een graafschap was. Maar dat is meer dan 1000 jaar geleden. Vandaag is het een balkon met uitzicht op de vallei van de Semois en de plaats waar de rivier zijn eerste grote meander aftekent. Rond Chiny vinden we een van de mooiste beukenbossen van het land. In de uitgestrekte wouden zwierven ooit beren, oerossen en lynxen rond. In 1880 werden er nog wolven waargenomen. Vandaag is de wildpopulatie beperkt tot herten, reeën en everzwijnen. Met zijn fraaie natuur, 200 km bewegwijzerde wandelpaden en een rivier die kajakkers van alle leeftijden aantrekt, heeft Chiny heel wat troeven in handen. Kajakkers hebben de keuze tussen drie trajecten, die respectievelijk 12 km (Lacuisine), 16 km (Martué) of 26 km (Chassepierre) lang zijn.

 

Herbeumont ligt tegen de grens met het Het Land Van Bouillon. Het is een pittoresk stadje met uitgebreide toeristische voorzieningen. Boven Herbeumont verrijst een beboste heuvel met burchtruïnes. Op de toren ontvouwt zich een mooi panorama van de streek. Het stadje is een ideaal vertrekpunt voor wandelingen naar ‘Le Tombeau du Chevalier’ (het riddergraf), de ‘Roche du Chat’ (de rots van de kat) en de ‘Roche aux Corbeaux’ (de ravenrots). Iets meer naar het noorden, in Martilly, krijgt men op de plek die ‘l’homme mort’ wordt genoemd, een riant uitzicht over de meanders van de Vierre.

Een rustige boottocht langs meanders en legenden

Een klassieker in deze streek is de zomerse afvaart van de Semois met platte schuiten die plaats bieden aan 10 tot 12 personen. Klassieker? Jawel, de afvaarten worden 130 jaar georganiseerd. Ze worden verzorgd door ‘LES PASSEURS REUNIS SPRL (CHINY)' en duren 1.15 u. Men keert terug per bus of te voet (langs een wandelpad door de bossen). De afvaart volgt een prachtig traject van acht kilometer tussen Chiny en Lacuisine.