U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van De Salmvallei En De Ourthebronnen


© MT Val de Salm

Twee gemeentes, Vielsalm en Gouvy, vormen samen het Land van de Salmvallei en de Ourthebronnen. U bent hier in volle Ardennen, met natuurlijke troeven die zich te voet, met de fiets en per auto laten ontdekken. Bovendien is dit land bekend voor zijn bosbessen (myrtilles) en frambozen, en die zult u ook in menig streekgerecht aantreffen. Het Land van de Salmvallei bevindt zich op een gemiddelde hoogte van 450 meter en het hoogste punt is de bekende Baraque Fraiture (652 m). In de wintermaanden is het een van de plaatsen waar men alpineski kan beoefenen.

De geologie van de Salmvallei is een van de


© Viviane LEKEU

meest merkwaardige ter wereld. De ondergrond bevat een uniek gesteente, de coticula of de fameuze slijpsteen die al sinds de 9e eeuw over het hele continent en later over de hele wereld gebruikt wordt om onder meer scheermessen te slijpen. Zelfs Amerikaanse telescoopspiegels worden ermee gepolijst. In het ‘Musée du Coticule’ verneemt u er alles over. Ook de ‘Archéoscope du Pays de Salm’ gunt u een blik op de geologische rijkdom. Malachiet, kwarts, turkoois… tal van mineralen en kristallen worden hier gevonden. Ooit heerste zelfs goudkoorts in dit land! Het museum belicht evenwel veel meer dan de ondergrond. Geschiedenis, oude industrieën, kunst en tradities, folklore en legendes komen aan bod. En zo komt u vanzelf bij de beroemde macralles terecht.


© Viviane LEKEU

In de streek waar de Kelten al hun sporen nalieten, ontstond later

Glas-in-lood-ramen
© Viviane LEKEU

het graafschap Salm. De middeleeuwen tonen ons resten van een grafelijke burcht in Salmchâteau. Recenter is het kasteel van Commanster, waar men ook een ‘cervoise’ kan proeven. De Glacière van Hermanmont is dan weer een ijskelder uit de 19e eeuw. Als u weet dat Vielsalm 11 bewegwijzerde wandelingen aanbiedt en Gouvy 31, dan kunt al raden dat Gouvy meer natuurgebieden heeft. Bij deze gemeente hoort ook het dorpje Beho, sober en onopvallend maar met de meest verrassende kerk van de Ardennen. Aan het gebouw uit de 18e eeuw kleeft namelijk een vierkante romaanse toren, die dateert van 1100 en omringd is door een houten gaanderij. Het balkon werd gebruikt door de pastoor om de gelovigen de relikwieën te tonen die graaf Herman von Salm uit Jeruzalem had meegebracht. Een verkenning van de idyllisch kabbelende Salm midden in de bossen, een speurtocht naar de zwarte ooievaar in het natuurreservaat van de RNOB, een bezoek aan het gerenoveerde wildpark waar u de hele Ardense fauna aantreft, een zwerftocht langs typische dorpen en wegen die bewegwijzerd zijn met kapelletjes en kruisen in schist, allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: rust en natuurschoon zijn altijd op het appel. En wilt u iets meer drukte: die vindt u gegarandeerd in het subtropische zwembad van Sunparks.


Boze heksen 


© Viviane LEKEU

Macralle is een Waals woord voor heks en die waren er sinds onheuglijke tijden in de streek van Vielsalm. Ze vervloekten onschuldige burgers, staken de oogsten in brand en lieten de koeienmelk verzuren. Ooit was er een veldwachter die ‘Emmacralé’ als bijnaam had. Hij was een echte heksenjager en op een dag trof hij hen aan tijdens een heksensabbat. Toen hij met zijn tamboer de inwoners wilde bijeentrommelen, sprongen ineens duizenden zwarte ratten uit het instrument, die meteen de streek overspoelden. Het is die legende die aan de basis ligt van het Bosbessenfeest dat elk jaar op 21 juli plaatsvindt in Vielsalm. Het wordt voorafgegaan door een echte heksensabbat (op 20 juli) en 24 uur lang houden de macralles de stad in hun greep…