U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van De Bronnen

Voorstelling

 

Hoe is het allemaal gebeurd? Er was een tijd – lang geleden – dat Spa een onbeduidend plaatsje was aan de rand van de Ardennen. Vandaag is het woord ‘Spa’ in een paar wereldtalen synoniem voor kuuroord of wellnesscentrum. Hoe een dubbeltje rollen kan!

 

Spa is de navel van het Land van de Bronnen, dat ook de gemeentes Jalhay, Stavelot, Theux en Trois-Ponts omvat. Men schat dat in dit gebied wel 300 bronnen ontspringen. Een circuit laat de bezoeker kennismaken met de zes grootste, men noemt ze hier ‘pouhons’. Het water van de bronnen komt in hoofdzaak van de Hoge Venen, die hier niet ver vandaan liggen.

 

Heel langzaam sijpelt het water vanuit het uitgestrekte en veel hoger gelegen veengebied naar beneden. Het duurt tientallen jaren eer het hier weer aan de oppervlakte komt. Onderweg wordt het gefilterd door veenmos, turf, zand, klei, silex, leisteen… De hoeveelheid mineralen die een bron bevat, hangt af van de weg die het water ondergronds heeft gevolgd.

 

De Romeinen waren de eersten die gebruik maakten van het geneeskrachtige water en vanaf de 16e eeuw ging men in Spa ook kuren volgen met het minerale water. Vandaag vormen de moderne thermen (Thermen van Spa, wellnessuitstap in de provincie Luik (SPA)) op de Annette-en-Lubinheuvel het uithangbord van de kuurstad.

 

Een bruisende streek

 

Het Land van de Bronnen heeft echter veel meer te bieden dan mineraal water. Er zijn weinig plaatsen die een activiteitenagenda hebben zoals Spa en het Land van de Bronnen. Er is altijd wel iets te doen: van festivals tot rommelmarkten, van toneel tot concerten, van tentoonstellingen tot begeleide wandelingen… en dan hebben we het nog niet eens gehad over hoogvliegers zoals het carnaval (met onder meer de befaamde ‘Blancs Moussis’ van Stavelot ( (STAVELOT))) of het gezellige WINTERDORP (SPA). Voor liefhebbers van autoraces is het een open deur intrappen wanneer we Francorchamps vernoemen. Voor leken is het een kans om kennis te maken met het beroemde Formule 1-circuit.

 

Het Land van de Bronnen mag overigens niet klagen over klinkende namen op zijn grondgebied. Denk maar aan de watervallen van Coo, het attractiepark Attractiepark Plopsa Coo, fun en plezier voor het hele gezin (STAVELOT), de STUWDAM VAN DE GILEPPE (JALHAY) (Jalhay), de De Abdij van Stavelot - Espaces Tourisme et Culture ASBL (STAVELOT) met haar drie musea of het historische Kasteel van Franchimont (THEUX), waar eens per jaar de middeleeuwen weer tot leven komen…

 

Nog meer suggesties? Neem eens een kijkje op het pittoreske marktpleintje van Sart, beklim de 24 meter hoge panoramatoren bij de venen van Malchamps, ga wandelen rond het meer van Warfaaz, vaar de Amblève af met een kajak, bezoek in La Reid, een deelgemeente van Theux, ‘la Charmille’ (DE HAAGBEUKLAAN VAN HAUT-MARET OF BERCEAU DE LA REID (LA REID)), de langste in tunnelvorm gesnoeide haagbeukenlaan van Europa, een unicum met een lengte van 573 meter, gevormd door 4500 haagbeuken. Er is echt teveel om op te noemen. De brede waaier attracties kadert bovendien in een mooi stukje natuur die dooraderd is met wandel- en fietspaden. Alleen een kniesoor verveelt zich hier.


Wist u dit?

Ooit noemde men Spa het ‘Café van Europa’. Die uitspraak heeft Spa te danken aan de Oostenrijkse keizer Jozef II, die de stad bezocht in 1781. In die tijd kwam zowat iedereen met naam naar Spa, van beroemde kunstenaars en geestelijken tot edelen en gekroonde hoofden. Bij hun aankomst lieten de geëerde gasten hun namen optekenen op de ‘Liste des Seigneurs et Dames’, die elk jaar aangroeide met gemiddelde 900 namen. Dat toont aan dat Spa al eeuwen terug een favoriete bestemming was om te kuren. Het is echter twijfelachtig of de ‘beau monde’ uitsluitend met therapeutische bedoelingen naar Spa kwam afgezakt. Werd er in 1763 ook niet een casino gebouwd? Overigens, het oudste van de wereld…