U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van De Boven-Lesse

Voorstelling


© MT de la Haute-Lesse

Wellin, Tellin, Daverdisse en Libin vormen een klavertjevier rond de grote verkeersader die Brussel met Aarlen verbindt. Veel automobilisten rijden er voorbij zonder stoppen. Nochtans wordt de vallei van de Lesse beschouwd als een ongerept paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.

 

De rivier ontspringt in Ochamps (gemeente Libin) op een hoogte van meer dan 400 meter. Haar schoonheid heeft menig dichter en landschapsschilder bekoord. De streek is dan ook bezaaid met oude bruggetjes en watermolens, prachtige beuken, vreemde rotsen en mysterieuze holen. Van Ochamps tot Resteigne toont de vallei van de Boven-Lesse nu eens diepe, dan weer zachte valleien. In wel duizend kronkels vloeit ze door een prachtig beboste streek. De dorpjes vertonen een typisch 18e en 19e-eeuwse architectuur en stralen de vergeten charme van de oude Ardennen uit. Ga zeker even rondstruinen in Sohier (gemeente Wellin), dat deel uitmaakt van de vereniging van de Mooiste Dorpen van Wallonië.


© MT de la Haute-Lesse

Naast twee toeristische attracties van formaat, namelijk het Euro Space Center: de ruimte-Odyssee in Transinne (TRANSINNE) in Libin en Redu "Boekendorp" (REDU), biedt het Land van de Boven-Lesse nog een klokken- en een klompenmuseum, een aantal kleinere bezienswaardigheden en een paar mooie natuursites. Lange tijd leidde het kleine Ardense dorpje Redu een soezend bestaan, tot het zich in de jaren 1980 een toekomst uittekende als boekendorp.

 

Boekendorp

 

Aan de basis van het initiatief lag de journalist Noël Anselot die in Wales het dorpje Hayon- Wye had bezocht en daar kennis had gemaakt met de oprichter van het allereerste boekendorp in de wereld. Achteraf besloot Anselot, samen met Gérard Vallet en Léon Magin, om ook in Redu een dergelijk project op te starten. Tijdens het zonnige paasweekend van 1984 hield het dorp zijn eerste boekenfeest ( Het Boekenfeest van Redu (REDU)) en dat was meteen een succes. Aangemoedigd door de gunstige vooruitzichten kwam zich een aantal boekhandelaars in het dorp vestigen en allengs werd Redu een permanent boekendorp.

 


© MT de la Haute-Lesse

Later kregen de boekenboeren gezelschap van enkele ambachtslui, waaronder boekenbinders en pottenbakkers. Nog altijd is het paasweekend dé grote gebeurtenis van het jaar. Ondertussen is ook de De nacht van het boek (REDU), op de eerste zaterdag van augustus, uitgegroeid tot een publiekstrekker. Maar de meer dan twintig boekhandels die zowel nieuw, tweedehands als antiquariaat aanbieden, openen hun deuren ook op gewone weekends. U moet weten dat naast een overweldigend aanbod in het Frans, ook een redelijke keuze van Nederlandstalige literatuur verkrijgbaar is.

 


© MT de la Haute-Lesse

De tweede trekpleister van deze streek ligt vlak naast de E411. In het Euro Space Center wordt u een ruimtereiziger. U volgt er een spectaculair parcours, vanaf de Big Bang en de oorsprong van de wereld tot de meest futuristische projecten van ruimteverkenningen. De attractie is uniek in Europa. Het internationale ruimtestation, de Tempel der Planeten en het Columbuslaboratorium onthullen al hun geheimen. Dirk Frimout vertelt het fantastische avontuur van jonge astronauten. U betreedt een spaceshuttle (op ware grootte) en leeft enkele ogenblikken mee met de bemanning. Op het einde van het parcours volgt de Space Show, een dynamische film en een waanzinnig avontuur over een asteroïde die in handen is van een mysterieuze indringer.

Klokken- en Beiaardmuseum© MT de la Haute-Lesse

In Tellin vindt u het Klokken- en beiaardmuseum (TELLIN),


© MT de la Haute-Lesse

dat is ondergebracht in een voormalige postkoetsherberg. U maakt er kennis met de geschiedenis van de gieterij, de fabricatie en de beroepsgeheimen van de klokkengieters. Daarnaast ziet u een verzameling torenhaantjes en -klokken.