U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Bastogne


© JM Nicolas

Meer dan 90 dorpen en gehuchten bevolken het vrij grote grondgebied van het Land van Bastogne, dat naast de gelijknamige stad bestaat uit de gemeentes Bertogne, Fauvillers, Sainte-Ode en Vaux-sur-Sûre. Voor de groene accenten zorgen het Natuurpark van de 2 Ourthes en het Natuurpark van de Haute Sûre Forêt d’Anlier, samen 144.000 ha groot.

 

Bastogne is van oudsher een handelsstad, waar men zich toelegde op leder- en ijzerbewerking en op de productie van wol. Het museum Animalaine herinnert daaraan en belicht de geschiedenis van de wol, van schaap tot eindproduct. Ook vandaag nog kunnen we van een echt commercieel centrum spreken: liefst 300 winkels zijn open op zondag! Vanwege de beruchte ‘Slag om de Ardennen’, die plaatsvond in de winter van 1944-1945, verwierf Bastogne zich een plaats in de geschiedenisboeken. De Amerikanen riepen het von Rundstedtoffensief een halt toe en dat beïnvloedde zowel het verloop van de oorlog als de ziel van de mensen. De Mardassonheuvel aan de rand van de stad is een monument in de vorm van een Amerikaanse ster, dat werd opgericht voor de 76.890 Amerikanen die tijdens de slag sneuvelden, gewond of vermist geraakten. De cirkelvormige galerij lijkt op een tempel en zet aan tot bezinning.


© JM Nicolas

 

In het Bastogne War Museum, Herdenkingscentrum van de Tweede Wereldoorlog (BASTOGNE) vindt u een verzameling uniformen, wapens en authentiek materiaal. Een nieuwe film van 30 minuten brengt het verhaal van de slag om Bastogne en de beste fragmenten van de gevechten tijdens de veldslag. Goed om weten: de tentoonstelling ‘Ik was 20 in 45’, die in 2005 werd ingericht ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de gevechten, wordt in 2006 verlengd. Nog meer Amerikanen, maar dan van het Indiaanse type, vindt u in de Bizonboerderij (BASTOGNE) van Recogne , waar u terechtkomt in de Far West. Een tentoonstelling belicht op levendige wijze de indiaanse beschaving. Als afronding kunt u er gerechten met bizonvlees proeven. Bertogne ligt in een streek die zich het meest pittoreske gedeelte van de westelijke vallei van de Ourthe mag noemen. Het landschapsmozaïek bestaat uit bossen, weiden, valleien, bronnen en beken… een feest voor wandelaars en mountainbikers.


© JM Nicolas

Fauvillers vleit zich knus tegen de rand van het woud van Anlier. In een van de fraaie en met bloemen opgesierde dorpen ontdekt u de watermolen van Hollange. Hij is al ruim zes eeuwen actief, dat bewijzen documenten uit de 15e en de 18e eeuw. Zijn twee hydraulische energiebronnen haalt hij uit het water van de Strange.

Sainte-Ode maakt samen met Bertogne deel uit van het Natuurpark van de twee Ourthes. De gemeente is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor trekkers. Niet te missen voor de liefhebbers. Tussen het aanbod zitten zowel korte trajecten als langeafstandsroutes. Een ervan is gewijd aan de paddenstoel. In Sainte-Ode bevindt zich overigens een Educatief Informatiecentrum van de Paddenstoel (CENTRE D'INTERPRETATION DU CHAMPIGNON (INTERPRETATIECENTRUM VAN DE CHAMPIGNON) (TILLET)).


© Geneviève Bolland

Het landelijke Vaux-sur-Sûre ten slotte is een vrij ongerept gebied, waar de mensen eenvoudig en hartelijk zijn. Het heeft een arboretum (ARBORETUM VAN VAUX-SUR-SURE (VAUX-SUR-SURE) )waar u 70 verschillende soorten aantreft en u herkent al snel de typische bomen uit de streek: beuk, ahorn, lijsterbes, hazelnotenboom enz…


Spookdorp


© JM Nicolas

Romeldange was ooit een dorpje dat verscholen lag in de vallei van de Sûre. Het was de zetel van een parochie maar toen die werd overgebracht naar Tintange, werd de kerk in 1785 afgebroken. Van het voormalige dorp rest vandaag alleen nog de pastoriewoning en een hoeve (aan de kant van het Groothertogdom). Langs de kant van de weg herinnert een stenen kruis aan de plaats waar zich ooit de kerk en de begraafplaats bevonden. De golvingen in de weide verraden nog waar de funderingen van het bouwwerk steken.

 

 

 

« In het hartje van de Ardennen... »

Als u houdt van wandelen met een gids in de natuur in de streken van Bastogne, Fauvillers en Vaux-sur-Sure: volg ons ! Contacteer: 061/240973 of 0497/852279