U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Land Van Arlon

De Streek van Arlon ligt op 200 km van Brussel, aan de rand van het woud van Anlier en op het kruispunt van belangrijke verbindingswegen, vroeger Romeins, vandaag Europees. Ze bestaat naast de stad Arlon uit de gemeenten Martelange, Attert, Messancy en Aubange.

 

Arlon, hoofdplaats van de provincie Luxemburg, is een levendig commercieel centrum dat grenst aan het Groothertogdom Luxemburg. Bezoekers ontdekken de oude stad via gezellige en elegante winkelstraten. Het oude stadskwartier is gerenoveerd en smalle straatjes liggen als een krans rond de Sint-Donatusheuvel en de Vaubanvesting. Op de top staat de ST-DONATUSKERK (ARLON) waar men geniet van een mooi vergezicht op de Drielandenstreek. Aan de voet van de heuvel ontspringt de Semois. Vanaf hier begint deze rivier zijn kronkelige en schilderachtige parcours door het zuiden van de provincie en vloeit 225 km verder uit in de Maas in Monthermé (F).

 

Arlon is samen met Tongeren en Doornik één van de oudste steden van België. Onder de Romeinen groeide ‘Orolaunum’ (zoals de nederzetting toen heette) uit tot een belangrijke ‘vicus’ dankzij zijn ligging op het kruispunt van de heirbanen Reims-Trier en Metz- Tongeren. De Romeinen versterkten de stad, maar na de invallen van de Barbaren onderging de stad en de streek een germanisering. Zo werd de grondslag gelegd van het “Letzebuergisch” dat ook vandaag nog wordt gesproken.

 

Belangrijke overblijfselen in de stad getuigen van zijn rijk Gallo-Romeins verleden. Liefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het befaamde Archeologisch museum van Aarlen (ARLON). Het dankt zijn bekendheid aan de uitzonderlijke verzameling van talrijke laagverheven beeldhouwwerken, inscripties en gebruiksvoorwerpen (juwelen, aardewerk, munten…) die de bezoeker helpen zich een beeld te vormen van de levenswijze en de hoge levensstandaard van onze Gallo-Romeinse voorouders. Tijdens opgravingen in het oude kerkhof, “ le Vieux-Cimetière», werden prachtige sieraden (halssnoeren, mantelspelden, gouden ringen…) en wapens ontdekt in de graven van Merovingische edellieden. Zij getuigen van een tijd waarin de edelsmeedkunst hoge toppen bereikte. Deze belangrijke vondsten kregen een ereplaats toegewezen in de recent vernieuwde Merovingische afdeling van het Archeologische Museum.

 

Het land van Arlon laat zich graag per fiets ontdekken. Bent u een echte pedaalridder? Volg dan het bewegwijzerde Belarelcircuit: het leidt u langs en door de dorpjes van Arlon. Het is een lusroute van 54 km langs rustige wegen en paden. Een andere mogelijkheid is de Cuestaroute, een lusroute van 27 km fietsplezier die u de natuurlijke rijkdom van de groene Attertvallei laat verkennen. De gemeente Attert met zijn 17 dorpen is erkend als ‘Regionaal landschap’. Onderweg passeert u het pittoreske Nobressart - Een van de mooiste dorpjes van Wallonië (NOBRESSART). En dan is er nog het Legendencircuit, een langer en grensoverschrijdend parcours, dat u ook met de auto kunt volgen. Aan elk van de 17 dorpen langs het circuit is een legende verbonden.


Maitrank

Arlon is ook bekend voor zijn ‘Maitrank, een lekker en gezond aperitief! Het drankje werd voor het eerst gemaakt in 854 in de abdij van Prüm (Duitsland). De monniken vonden een recept uit om de smaak van sommige zurige wijnen te verbeteren. In hun kruidentuintje kweekten zij onder andere Lievevrouwebedstro (Asperula odorata), een vroege lentebloeier waarvan de geneeskrachtige werking al lang bekend was. Zij lieten dit kruid in de wijn trekken en boden hun gasten, in de maand mei, deze bereiding als welkomsdrank aan. Uiteindelijk kwam de Maitrank terecht in Arlon, waar het recept nog werd verbeterd door er een beetje likeur en suiker aan toe te voegen.