U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Het Bier, een Heerlijke Smaak

 

Het bier is toch de mooiste ambassadeur die ons land zich kan wensen, nietwaar? Achter de meest onschuldige smaken gaat soms een rijk smakenpalet schuil. Of het nu blond, amber of bruin, bitter, zacht of zuur is, het weerspiegelt steeds een stukje van haar eigen streek.

Sommige zijn nauw verbonden met de lokale tradities, andere met plaatselijke legendes. Zijn naam zelf staat vaak synoniem voor een stuk plaatselijke geschiedenis. 

Er was een tijd dat België meer Brouwerijen telde dan kerken, of dat in haast elk huis wel een cafeetje te vinden was! Van gewest tot gehucht, van stad tot dorp, smaken verschilden elke keer, maar geen enkele streek werd ooit over het hoofd gezien.

Falstaff
© OPT-Kouprianoff

Brussel onderscheidde zich vooral door haar zure bieren onstaan uit lambic en spontane gisting. Wallonië van haar kant is bevoorrecht door haar uitzonderlijk pure waterbronnen en etaleerde een indrukwekkend aantal karakterbieren. Vroeger kon je aan de oevers van de Samber en in bepaalde delen van de Gaume nabij Virton massa's kleine hoppeteelten vinden. Ook vandaag groeit de hoppe er nog steeds, maar veeleer in het wild.

Het resultaat van deze heerlijke brouwsels heeft met de tijd de interesse van de liefhebbers enkel doen toenemen en nieuwe brouwers voelden zich geroepen door deze godendrank. Ze zijn vooral actief in microbrouwerijen. Dit fenomeen is volop in evolutie en laat ons geloven dat binnenkort elke gemeente opnieuw zijn plaatselijk bier zal hebben. Dit extraatje stimuleert het toerisme en is een uitnodiging om onze mooie contreien te (her)ontdekken. Een bier onthult haar hele streek, maar ook het omgekeerde is waar: na een uitstapje een streekbiertje drinken is haast een natuurlijke reflex geworden.

Meer en meer toeristische diensten in Brussel en Wallonië stellen zelfs routes () voor die plaatselijke geschiedenis, tradities, streekgastronomie en bieren combineren. De streekbrouwers moedigen dit soort suggesties aan. Iedereen kan op een originele manier onverwachte aspecten van een streek leren kennen, én met smaak. Een verrassend gevolg hiervan is dat we voor elk bier een locatie op de kaart in ons geheugen prenten. Zijn smaak laat ons immers nooit meer los en doet spontaan denken aan de plaats waar we het voor de eerste keer proefden. 

Meer lezen:

Geschiedenis van het bier

De Biersoorten

De Trappisten

Bierproeven

Bier brouwen

Bieragenda

Bierrecepten