U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Herinneringstoerisme

België heeft een lange geschiedenis gekend van gevechten en oorlogen. Het hele land was een van de meest geliefde slagvelden voor zijn sterke en indrukwekkende buren. Hieronder vindt u een korte lijst van de meest meeslepende plaatsen in het collectief of individueel geheugen die hulde brengen aan hen die hun leven gegeven hebben om te strijden voor de vrijheid.

Luik

Eerste en Tweede Wereldoorlog

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog, moest Luik in minder dan één generatie het hoofd bieden aan zeer gewelddadige aanvallen van de Duitse troepen. De Position fortifiée van Luik werd gesticht in de 19de eeuw en was spijtig genoeg de eerste in lijn van de Duitse aanslagen en hun pogingen om West-Europa in te nemen. Het merendeel van de forten zijn goed bewaard gebleven, zelfs al zijn er enkele die niet toegankelijk zijn voor het publiek op dit moment. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:

Info: Toeristische Federatie van de Provincie Luik (LIEGE)

Bergen

Eerste Wereldoorlog

230 Britse soldaten die stierven in Bergen tijdens de Eerste Wereldoorlog liggen begraven op het militaire kerkhof van Symphorien, net buiten de stad. Het gaat om een mooi en zeer rustig kerkhofje met zicht op de velden. In Bergen bevindt zich een museum met verschillende delen gewijd aan de twee oorlogen en verschillende herdenkingstekens. De plaatselijke toeristische dienst beschikt over een folder “Nota’s over de Slag van Bergen” die tal van praktische informatie bevat om deel te nemen aan een wandeling en/of autotocht langsheen de verschillende slagvelden. Het was tijdens de slag van Bergen dat de Engels van Bergen verschenen zijn om de Britse troepen te redden die vastgezet waren door de Duitsers…
Ontdek ook: Chemins du Souvenir - Wereldoorlog I 1914-1918 in Ploegsteert en Comines-Warneton (PLOEGSTEERT)


Info: OFFICE DU TOURISME DE MONS (MONS)

Waterloo

In de voetsporen van de Graaf van Wellington

Een dag in Waterloo 1815 is een dag die begint met het bezoek aan de dorpscentrum van Waterloo, daarna naar het Wellingtonmuseum in Waterloo (WATERLOO) dat het hoofdkwartier van de Graaf was.
5 km meer naar het zuiden ziet u de beroemde Heuvel met de Leeuw, Slagveld van Waterloo (BRAINE-L'ALLEUD) met een hoogte van 45 m. Vanop de top heeft u een prachtige zicht over het Slagveld van 18 juni 1815. Wie weet, voelt u de aanwezigheid van de geesten die er sindsdien rondspoken. Aan de voet van de heuvel vindt u het BEZOEKERSCENTRUM (BRAINE-L'ALLEUD) met zijn lasershow en film waardoor u de voorbije gebeurtenissen beter begrijpt.
Het Panorama van de Slag van Waterloo, Slagveld (BRAINE-L'ALLEUD), naast het bezoekerscentrum, is een rond gebouw dat voor de 100ste verjaardag van de slag gebouwd werd. Het herbergt een monumentaal schilderij van de slag van de hand van de Franse schilder Louis Demoulin. Dit schilderij bedekt alle binnenmuren van het centrum en plaats de bezoeker zo te midden van een slagveld in 3D. Het panorama is een mooi voorbeeld van een toeristische attractie die gewijd is aan het militaire domein! Rechtover het panorama bevindt zich het Wassenbeeldenmuseum, Slagveld van Waterloo (WATERLOO) dat de belangrijkste hoofdrolspelers van de slag voorstelt en dat in 1949 gemaakt werd door de kunstenaars van het Grevin Museum. 4 km verder vindt u het hoofdkwartier van Napoleon in de Ferme du Caillou…
U kunt uw pass kopen in het Wellington Museum. Hij geeft toegang tot verschillende sites.

Info: Wellingtonmuseum in Waterloo (WATERLOO)

© Belgian Tourist Office Brussels-Wallonia - London

Niet te missen:

Brussel

Wallonië

Waals-Brabant :

Henegouwen :

Luik :

Luxemburg :

Namen :