U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Ga op ontdekking naar de omgeving van Mons

De omgeving van Bergen biedt een reeks bezienswaardigheden die je reis naar het zuiden van België nog interessanter maken, ook in 2015.


Het Huis Van Gogh in Cuesmes is er zo eentje. De beroemde impressionistische schilder woonde in dit kleine en eenvoudige huis van 1879 tot 1880. In die periode wilde hij de mijnwerkers uit de streek evangeliseren. Er hangen geen schilderijen, enkel reproducties, maar blijkbaar begon Van Gogh zijn beroemde landschappen te schilderen omwille van zijn verblijf in deze streek.


In Hornu, op acht kilometer van Bergen, moet je zeker een bezoek brengen aan het MAC's van de Franse gemeenschap. Het museum is ondergebracht in de gebouwen van de oude steenkoolmijn van le Grand-Hornu, een industrieel complex dat door zakenman Henry de Gorge werd gebouwd als ideale arbeidersstad. Tot 1954 woonden en werkten hier 2500 personen.


In Frameries, in hartje Henegouwen, is het PASS, de plek waar de voormalige koolmijninstallatie van Crachet zich bevond. Nu is het een bijzonder museum dat zich speciaal richt tot kinderen en tot liefhebbers van architectuur. Het werd gerenoveerd door Jean Nouvel en ingehuldigd in 2000. Op 12.000 km² kan je tien interactieve en ludieke tentoonstellingen ontdekken waarin heel wat thema's aan bod komen zoals materialen, genetica, gezondheid en geld.


Als je koers zet naar het Canal du Centre, zie je enkele echte staaltjes techniek: de fascinerende hydraulische liften van het "Canal du Centre" zijn uniek in Europa. Hun mechanisme gebruikt enkel de kracht van water zodat via het Archimedesprincipe een hoogteverschil van bijna negentig meter kan overbrugd worden over een afstand van zeven kilometer. De 110 meter hoge en 130 meter brede Scheepslift van Strepy-Thieu kan op zijn beurt binnenvaartschepen tot 1350 ton aan en maakt navigatie over een niveauverschil van 73 meter mogelijk.


Ook het Carnaval van de Gilles van Binche werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed omwille van zijn onbetwistbare culturele waarde. Dit kleine stadje bereidt zich een heel jaar voor op een oud en onveranderd ritueel. In het grootste geheim worden maskers, kostuums en accessoires gemaakt. Het feest duurt enkele weken, maar het hoogtepunt is op carnavalsdinsdag wanneer de traditionele Gille-figuur wier geschiedenis teruggaat tot 1549 zijn opwachting maakt.


In het stadje Binche kan je ook een bezoek brengen aan het Internationaal Carnavals- en Maskermuseum dat uniek is in Europa. Het beschikt over een collectie maskers en carnavalskostuums van over de hele wereld. Niet ver daarvandaan kan je in de Distilleerderij van Biercée een uitstekende brandewijn proeven.


Het Kasteel en park van Beloeil, op een twintigtal kilometer van Mons, in de buurt van Ath, is een bezienswaardigheid voor wie houdt van decoratieve kunsten en weelderige interieurs.


In een weelderig slaapvertrek valt een waardevol baldakijn op waarvan Marie-Antoine een identieke kopie koos voor haar verblijf in Versailles. Ook de bibliotheek met zijn 20000 volumes is het vermelden waard. Het park tot slot is een echt juweeltje. De Franse tuinen werden ontworpen door de architect Chevrotet waardoor Beloeil "Belgisch Versailles" kan worden genoemd.