U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Fijnproevers

Brussel, een stad die de smaakpapillen verwent

De Belgische hoofdstad telt ongeveer 1500 restaurants (). En elk van hen is het bewijs dat de stad de beste gerechten van Europa aanbiedt: mossels, uitstekende vis- en vleesgerechten, wafels… en vergeten we vooral de bieren en de chocolade niet () die tot de beste ter wereld behoren!

Zaterdag, dag 1

FEEST VOOR DE SMAAKPAPILLEN OP DE ZAVEL!

KONINKLIJKE SINT-HUBERTUSGALERIJEN
© OPT / J.P. Remy

MUSEUM VAN DE BELGISCHE BROUWERS
© Brasseurs Belges

CACAO- EN CHOCOLADEMUSEUM
© Karina Nestler

Uw eerste etappe voor een kennismaking met de gastronomische genoegens van Brussel is de wijk van de Zavel (Grote Zavel (BRUXELLES)). Geniet ook van de overige pracht van deze wijk en doe beroep op al uw zintuigen!

Grote Zavel, KONINKRIJK VAN DE CHOCOLADEMAKERS

In deze prestigieuze en aristocratische wijk vindt men de beste chocolademakers van België… en Europa. Neuhaus, Wittamer, Pierre Marcoloni, Godiva… zij openen de deuren van ateliers die palen aan de vele cafés en restaurants. Plezier gegarandeerd! Maar de Grote Zavel is ook het terrein van de antiekhandelaren, de juweliers, de woninginrichters… (De wekelijkse Antiekmarkt van de Zavel) … Het panorama van de oude stad laat u ook de torenspits zien van het Stadhuis van Brussel, het symbool van de schitterende Grote Markt van Brussel, Unesco-werelderfgoed van de mensheid.

DE GROTE MARKT, EEN PLAATS WAAR BIER WERD GEBROUWEN! !

Cocteau noemde het plein “het mooiste theater ter wereld”. En op nummer 10 van de Grote Markt van Brussel, Unesco-werelderfgoed van de mensheid bevindt zich het Museum van Belgische Brouwers. Het materiaal dat in de 18e eeuw werd gebruikt om bier te brouwen staat er broederlijk naast het nieuwe high-techcentrum. En daar zult u begrijpen waarom bier een evidentie is voor de Brusselaars!

LA BÉCASSE, BELGISCHE BIEREN EN KAAS

We gaan verder met bier want we trekken nu naar café A La Bécasse ! Daar ontdekt u de Faro en de Geuze, de twee meest typische bieren van Brussel, die u laat vergezellen van Belgische kaas!

EEN SAPPIGE VAUDEVILLE IN EEN GALERIJ

Uw maag begint te knorren? Dan gaan we naar de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en meer precies naar Café Vaudeville, een van de meest charismatische plaatsen van de stad. De inrichting is heel elegant maar wij raden u het terras aan. Want daar voelt u echt de ‘noblesse’ van de galerijen. Op het menu staan de beste Belgische specialiteiten: garnaalkroketten, rundsragout bereid met bruin bier of de beroemde ‘stoemp-saucisses’. En als dessert? Wafels natuurlijk, nog een specialiteit van de stad. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen werden gebouwd in 1846 en zijn geïnspireerd door de Italiaanse renaissance. Onder hun glazen overkapping schuilen befaamde winkels voor binnenhuisinrichting en modeboetieks. Maar het is ongetwijfeld de chocolaterie Neuhaus die u doet smelten! Het is precies op deze plaats dat Jean Neuhaus zijn praline uitvond in 1912.

CACAO EN CHOCOLADE OP DE GROTE MARKT

U houdt van cacao en chocolade? Dat komt goed uit want de Brusselaars hebben er een museum aan gewijd. Het is op de GROTE MARKT en in het Choco-Story Brussels, een reis naar de wereld van de chocolade dat u meer kunt vernemen over deze lekkernij. Hun oorsprong bij de Azteken, hun aankomst en verspreiding in Europa… en uiteraard wordt afgesloten met een proeverij van deze lekkere producten!

DE NIEUWE BIEREN

Terug naar het bier met een van de meest emblematische cafés van Brussel: A La Mort Subite. De sfeer en de art nouveau-inrichting "" voeren u 100 jaar terug in de tijd. Hier kunt u nieuwe soorten Belgische bieren uitproberen. Wist u dat Jacques Brel destijds een van de stamgasten van het café was?

ST-KATELIJNE, PATRONES VAN DE INVENTIEVE RESTAURANTHOUDERS

Een vervallen kerk uit de 13e eeuw met een verkleurde gevel die u niettemin zal charmeren (Sint-Katelijnekerk), de laatste publieke urinoirs maar vooral een unieke concentratie van inventieve restauranthouders: welkom op het Sint-Katelijneplein - Vismet ! Tussen deze restaurants onderscheidt Le Fourneau zich door de enorme bar die de hele zaal omwikkelt. U eet terwijl u een blik werpt op de keuken die zich in het midden van het restaurant bevindt. En op uw bord verschijnen alleen maar culinaire hoogstandjes.

CUBAANSE ROMANTIEK

De avond loopt ten einde… Om in schoonheid af te ronden gaan we naar het Cubaanse Los Romanticos. En houdt u niet van dansen, geniet dan van een lekkere mojito en laat u meeslepen door de tropische ritmes!

Zondag, dag 2

Tweede en laatste dag in Brussel… Met nog altijd een programma dat het accent legt op de Brusselse gastronomie en de alomtegenwoordigheid van bier. Kortom, het wordt weer leuk!

CANTILLON, BIER GEBROUWEN ZOALS VROEGER

Brouwerij Cantillon betekent een reis door de geschiedenis van het Brusselse bier… Waarom? Gewoon omdat het de enige brouwerij is die de meer dan 100 jaar oude installaties en het brouwproces dat gebruikt werd in de 19e eeuw behouden heeft. Met als resultaat een van de beste spontaan gegiste bieren, die u ook proeft op het einde van het bezoek!

OP HET MENU: DE WIJKEN KASTELEIN EN ST-BONIFATIUS

Voor uw afscheid van de Belgische hoofdstad zweeft u tussen uitmuntendheid en… uitmuntendheid! Eerste etappe: de St-Bonifatiuswijk waar u heen gaat met de metro. De wijk staat hoog aangeschreven bij gastronomen en de modernistische architectuur gaat er mooi samen met schitterende oude woningen. En voor de lunch nodigen wij u uit op het Kasteleinplein. In La Quincaillerie proeft u heerlijke vis- en vleesgerechten… in een oude ijzerwarenwinkel.

Logies

Het Radisson Blu Royal Hotel, Brussel centrum, op een steenworp van het centrum, en het Hotel Silken Berlaymont Brussels in de Europese wijk, zijn de twee hotels die wij u aanbevelen!

RADISSON BLU ROYAL HOTEL
© Radisson BLU Royal Hotel
Radisson Blu Royal Hotel, Brussel centrum

Welkom in een van de meest befaamde en luxueuze hotels van Brussel, gelegen op een steenworp van de GROTE MARKT. U wordt er onder meer verwend in de Sea Grill, het restaurant dat mag uitpakken met twee Michelinsterren. U geniet er van de beste Belgische zeevruchten en visgerechten.
 

SILKEN BERLAYMONT BRUSSELS
© Hotel Silken Berlamont Brussels
Hotel Silken Berlaymont Brussels

Dit hotel tussen de Europese instellingen, op 4 metrohaltes van de GROTE MARKT, telt 214 geluiddichte kamers met wifi, een minibar en een 24 u roomservice.