U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Europese Wijk & Jubelpark

 

Zin om een duik te nemen in prestige en geschiedenis, uiteraard zonder shopping en typische gastronomie te vergeten?

 

Dan trekken we naar het Jubelpark, natuur en cultuur in hartje Brussel, de groene long tussen de Europese wijk en de residentiële buitenwijken van de hoofdstad. De triomfboog is een symbool van de natie, maar de omgeving is tegelijk het wandelgebied van de eurocraten en de “bourgeoisie” van de oostkant van Brussel.

 

Op deze plaats vierde het jonge België met veel pracht en praal zijn vijftigste verjaardag. Het park was aangelegd voor de eerste tentoonstelling van Belgische kunst- en industriële producten. 25 jaar later werd de langverwachte arcade opgericht door de architect die ook tekende voor het Grand en Petit Palais in Parijs. Meer dan 45 meter hoog ziet u een onstuimig vierspan, symbool van een België dat triomferend de toekomst tegemoet gaat.

 

Deze beroemde plek zag mensen opgroeien als Hergé, de vader van Kuifje. Maar hier bloeide ook het talent op van heel wat architecten, waaronder de voorlopers van de art nouveau, die het jonge België aanzien wilden geven. Langs beide zijden van de Tervurenlaan, aangelegd door Koning Leopold II, verrijzen fraaie herenhuizen.

 

U zoekt iets moois en authentieks? Ga dan onverwijld naar de afdeling Europese decoratieve kunst van het Jubelparkmuseum. Het textiel, de kostuums en de kant die u hier te zien krijgt zijn een mooie voorbode voor een geschenkenjacht in de Tongerenstraat en zijn twee galerijen.

 

Maar, we zijn iets vergeten! Liefhebbers van oude auto’ s en andere keverfanaten mogen hier niet weggaan zonder een bezoekje te brengen aan de automobieltempel “Autoworld”.

 

Nog een instituut, maar dan van heel andere aard, zijn de Europese instellingen: het Parlement, de Raad van Europa, de Europese Commissie, het Rekenhof, de Gewestelijke, Sociale, Economische Comités… alle democratische instellingen van het Europa der 25 (454 miljoen inwoners). De instellingen zijn doorgaans enkel aan de buitenzijde te bezichtigen. Ze huizen samen rond enkele leuke plekjes, zoals het “smakelijke” Jourdanplein (en zijn fameuze frieten die je buiten koopt en in een van de brasseries gaat opsmikkelen, met een biertje in de hand), het “ernstige” Schumanplein - genoemd naar een van de spirituele vaders van Europa en voorplein van het kruisvormige Berlaymontgebouw, dat lange tijd een symbool voor Europa was.

 

En dan zijn er nog het Luxemburgplein en het Leopoldplein, genoemd naar de eerste Belgische koning. Werp er een blik op de surrealistische architectuur van het kleine station en het Europees Parlement, dat de volkse bijnaam kreeg van “Caprice des Dieux” - of gril van de goden. Het is ook een geschikte plek voor een natje en een droogje. Keuze alom...