U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Een schat aan erfgoed

 

Een schilderachtige vallei waarin twee riviertjes samenvloeien. Een grijsgroen, golvend landschap, een schrijn voor een altaar van rotsen dat zelf een sokkel vormt voor een grauw karkas. Het is een karkas van steen, belegerd door woekerend groen. Een karkas dat genadeloos gegeseld is door de tijd, met gekartelde contouren en geamputeerde torens die als hulpeloze armen in de lucht steken. Een schaduw van vergane glorie, enkel nog bewoond door geesten... beweren de legendes.

De weg erheen is als een navelstreng tussen de vallei en de rotshoogte. Zouden de Romeinen, die hier bijna 2 millennia terug een garnizoen hadden, dat ook gedacht hebben? En de Franken die later in hun voetsporen traden? De feodale graven bouwden er een stoere burcht, een uithangbord van hun macht. Maar de winden van de geschiedenis gooiden roet in het eten en grote Europese vorsten zorgden voor een doodsvonnis... En toen werd de burcht een romantische ruïne.
 

Een rijk verleden

 

Ver moet je in de Ardennen nooit zoeken: om de haverklap kom je wel een restant tegen van een rijk en vaak tumultueus verleden. Tientallen burchten, kastelen, torens en ruïnes vertellen hun verhaal (). Vaak is het een gewelddadig verhaal, doordrenkt van bloed en tranen. Helemaal verschillend is het relaas van de abdijen, die andere middeleeuwse machtscentra. Naast religie steunden ze nog op een tweede pijler, namelijk eruditie en cultuur. En terloops legden ze ook nog eens de basis van onze biertraditie ()... In de echte Ardennen bots je op bekende namen.

Wie de Ardennen verkent, ontdekt een juwelenkist boordevol erfgoed. Meestal gaat het om architecturale en historische schatten (), met namen die tot de verbeelding spreken. Voor het neusje van de zalm bedachten we zelfs de eretitel "Uitzonderlijk erfgoed van het Waalse Gewest". Maar er is ook een hele waaier met minder bekend erfgoed. En zegt men niet onbekend is onbemind? Daarom nodigen wij u uit voor een ontdekkingstocht. Een speurtocht naar romaanse kerkjes, getuigen van ons industrieel verleden, openbare wasplaatsen en oude molens, eenzame plattelandskapelletjes...

Het is die diversiteit die onze streek zo aantrekkelijk maakt voor cultuurminnaars.