U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Een paradijs voor fijnproevers

 

Belgen noemt men vaak Bourgon­diërs en de inwoners van de Ardennen vor­­men daar geen uitzondering op. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat goede eetadresjes er als paddenstoelen uit de grond zijn gerezen. En wie kwaliteit brengt, doet gouden zaken. Menig hotel-restaurant heeft daar handig op ingespeeld en het "gastronomisch weekend in de Ardennen" is een van de toppers in het toeristische landschap ().


Met het devies "lekker eten, voor elk budget", knutselt men arrangementen in elkaar die tafelgenoegens als hoog­tepunt hebben. Naast gerechten op basis van bier, buffetten met typis­­che streekproducten, lekkere bereidingen met forel... biedt men soms minder bekende lokale specia­liteiten aan, die verrassend uit de hoek kunnen komen. Uiteraard is er ook de geraffineerde keuken, de Gastronomie met grote G, die niet enkel de smaakpapillen, maar alle zintuigen verwent. En dan is er nog de ongekroonde koning van de Ardense gastronomie: het wildmenu.


Van de traditionele keuken met marinade en stoofgerechten tot de nouvelle cuisine: wild wordt hier in alle mogelijke bereidingen aangeboden. Laat het u smaken!
 

Hebt u de Ardense ham al geproefd?


Men kan het woord gastronomie niet in de mond nemen, zonder het even te hebben over de befaamde "Jambon d'Ardenne". Die heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Wist u dat zelfs de Romeinen al gepekelde Ardense gerechten op prijs stelden? Ligt daar de oorsprong van de Ardense hammen? Zeker is dat ze al eeuwenlang gepro­duceerd worden.


De Ardense ham geniet vandaag van een "Beschermde Geografische Aanduiding". Die wordt toegekend wanneer productie, verwerking en bereiding binnen een bepaald geografisch gebied plaatsvinden. 


Het succes van de hammen is te danken aan het handmatig (droog) zouten, authentieke kruiden en rust. Grof zeezout en kruiden krijgen ruim de tijd om tot de kern door te dringen. Vervolgens worden de hammen in huizenhoge rookschouwen gehangen. Smeulend zaagsel van beuk en eik, het kruidige aroma van wilde jeneverbessen, brem, tijm en koriander doordringen de hammen met hun milde geur en smaak. En dan komt het element tijd... maandenlang rijpen ze, tot ze die typische volle smaak en tongstrelende zachtheid verkrijgen. Heerlijk!

 

Levendig Hammuseum in de Ferme des Sanglochons (NEUFCHATEAU)

MONTENAUER SCHINKENRÄUCHEREI (AMEL)

CHAMPLON SALAISON (CHAMPLON)