U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

De Wildwatervalleien


© MT Vallée des Eaux Vives

Met Cerfontaine, Couvin, Doische, Florennes, Philippeville, Viroinval, Walcourt en de De Meren van Eau d'Heure, de site met de grootste meren van België (BOUSSU-LEZ-WALCOURT) als toetje, komen we terecht in het land van de Wildwatervalleien.

 

We zitten hier diep in het linkerbeen van de provincie Namen, tussen De Laars Van Henegouwen en de Franse Ardennen. Meren en rivieren, kronkelende valleien en diepe bossen kenmerken dit unieke gebied. Uniek mag dan al te pas en te onpas worden gebruikt, hier is het echt wel op zijn plaats vanwege de ongewone landschappelijke verscheidenheid.

 

Van noord naar zuid volgen de Condroz, de Venen, de Calestienne (een smalle strook kalkrotsen) en de Ardennen elkaar op en dan spreken we van een afstand van amper 50 km.


© MT Vallée des Eaux Vives

In dat gevarieerde landschap zijn vaak fraaie plaatjes of natuurfenomenen te zien, zoals de oude marmergroeve van Beauchâteau, de Fondry des Chiens of de Roche à Lomme met haar zuiderse plantengroei.

 

Die verscheidenheid heeft ook tot gevolg dat er een zeer uiteenlopende fauna en flora tot stand kwam en we vinden hier de meeste dier- en plantensoorten die in België voorkomen. Door die landschappelijke cocktail kringelen meer dan 1.000 km paden, die men te voet, met de fiets of mountainbike, te paard en zelfs in gezelschap van een ezel (een echte) kan volgen.

 

Voor sportieve mensen heeft deze streek bovendien een niet te versmaden extraatje: De Meren van Eau d'Heure, de site met de grootste meren van België (BOUSSU-LEZ-WALCOURT). Zeshonderd hectare water, groter vindt u niet in België. Vlakbij werd een vakantiedorp gebouwd. De grootste stuwdam van België staat er open voor bezoekers en op de vijf meren kunt u zowat alle denkbare watersporten beoefenen.

 


© MT Vallée des Eaux Vives

Om de haverklap wacht u een of andere verrassing. Zo vinden we hier opnieuw drie dorpen die tot de mooiste van Wallonië behoren: Fagnolles, Soulme en Vierves-sur- Viroin (). Historisch erfgoed, grotten en onderaardse gangen, musea en archeologische vindplaatsen, zelfs de resten van het Duitse hoofdkwartier uit 1940 verschuilen zich in de bossen.

 

Neem nu het kleine Mariembourg: het houdt liefst vier troefkaarten in de hand. De RAVeL 2: Mariembourg-Hermeton (MARIEMBOURG) gaat er van start, het mag uitpakken met een van de mooiste kartingcircuits van Europa (KARTING DES FAGNES (MARIEMBOURG)), de Brasserie des Fagnes (MARIEMBOURG) laat u op haar terras proeven van haar ambachtelijke bieren en de Stoomtrein van de Drie Valleien (Stoomtrein der 3 valleien, Mariembourg en Treignes (MARIEMBOURG)) biedt u een nostalgisch ritje aan in de valleien van de Eau Blanche, de Eau Noire en de Viroin.


© MT Vallée des Eaux Vives

 

Aansluitend kunt in Treignes het Stoomtreinmuseum van Les Trois Vallées in Treignes (TREIGNES) bezoeken, waar een verzameling spoorwegmateriaal en een rist oude locomotieven tentoon staan.

 

De Wildwatervalleien liggen in het gebied tussen Samber en Maas en die streek is zeer befaamd voor haar folkloristische marsen. Die optochten zijn vele eeuwen terug ontstaan als religieuze processies. De geestelijken droegen kostbare relieken mee en menig rabauw zal er wel van gedroomd hebben om die te stelen. Vandaar dat de optocht vergezeld was van een gewapende dorpsmilitie, om te verhinderen dat de stoet zou overvallen worden. Die traditie is gebleven. Vandaag zijn de kostuums van de deelnemers meestal ontleend aan de napoleontische legers. Van mei tot september zijn de geweersalvo’s en het tromgeroffel te horen in 25 gemeentes.


Een uniek fenomeen© MT Vallée des Eaux Vives

De Fondry des Chiens in Nismes is een vreemde kloof, tot 20 meter diep, die het water miljoenen jaren geleden heeft uitgesleten in het kalkgesteente. Deze natuurlijke kuilen waarin enorme rotsblokken liggen, worden dolines (fondrys) genoemd en ze komen in België uitsluitend voor in de Viroinstreek. Naast de kloof ligt een kalkgrasland waar in de lente wel duizenden paarsblauwe kogelboemen de kop opsteken.