U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

De stad Mons waar geschiedenis en architectuur je opwachten


 

In 1450 begonnen de monniken van de religieuze gemeenschap van de Heilige Waldetrude met de bouw van de Collegiale kerk. De bouw werd in 1686 gestaakt, maar hoewel ze niet helemaal is afgewerkt, is deze Brabantse hooggotische kerk een van de meest attractieve gebouwen van de stad.


Binnen herbergt de uitzonderlijke Schat van de Collegiale kerk Sint-Waldetrudis een waardevolle collectie edelsmeedkunst en statige 16de eeuwse albasten beeldhouwwerken van de plaatselijke kunstenaar Jacques du Broeucq.


Het historische centrum van Bergen wordt gedomineerd door de Grand-Place waar vooral het Stadhuis opvalt. Het werd in opdracht van Karel de Stoute gebouwd door Matthijs de Layens, de beroemdste architect uit de 15de eeuw.


Links van de ingang kan je het beroemde Aapje "Le Grand Garde" bewonderen die in de 15de eeuw in smeedijzer werd vervaardigd. De legende vertelt dat het beeldje geluk brengt aan wie zijn kopje aait met de linkerhand.


Een andere belangrijk symbool in Bergen is het 87 meter hoge Belfort dat in 1673 werd gebouwd. Het belfort met zijn 49 beiaardklokken behoort tot het UNESCO Werelderfgoed.