U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

De Laars Van Henegouwen

In de Laars van Henegouwen steken vijf gemeentes: Beaumont, Chimay, Froidchapelle, Momignies en Sivry-Rance.


© OPT / J.L. Flemal

Liefhebbers van middeleeuwse geschiedenis zijn vooral in hun nopjes in Beaumont, bekend voor zijn Salamandertoren (BEAUMONT). Kleine, geplaveide straatjes, steegjes en pensioengerechtigde trappen voeren naar de stadswallen, waar zich fraaie panorama’s ontrollen op de vallei van de Hantes. Maar naast al zijn aangename kantjes heeft Beaumont ook nog een andere reputatie, namelijk als ‘Ville de Malheur’ of ongeluksstad. Maakt u niet ongerust, het gaat hier natuurlijk om een legende. De overlevering wil dat Keizer Karel, toen hij hier op doorreis was, beroofd werd door drie rabauwen uit Auvergne. De vorst liet hen genadeloos ophangen op de Grand’Place.


© OPT / J.L. Flemal

Dankzij het beroemde trappistenbier is de naam Chimay bekend tot ver over de landsgrenzen. De stad is meer dan 1.000 jaar oud en zijn geschiedenis loopt parallel met deze van het Kasteel van Chimay: interactief bezoek, 3D-show, theater (CHIMAY)  en het prinsengeslacht. Al een half millennium drukt het zijn stempel op de stad. Keer terug in de tijd en ontdek de hele geschiedenis tijdens een rondleiding. De gastronomie en de vele evenementen trekken hier heel wat bezoekers aan. Lekkerbekken speuren naar lokale specialiteiten zoals de befaamde trappistenkazen en -bieren. Andere bezoekers zijn dan weer aangetrokken door de ambachtenmarkten, de middeleeuwse feesten of de Vlinderschuur in Virelles (VIRELLES) en de natuurvijver van Virelles.

De geschiedenis van Froidchapelle is getekend door middeleeuwse epidemieën en de nefaste gevolgen van verschillende oorlogsconflicten. Het dorp is omringd door bossen en heeft bijna altijd een gesloten economie gekend. In de 19e eeuw produceerden de dorpelingen alles wat nodig was om in hun levensonderhoud te voorzien: er waren brouwerijen, klompenmakerijen, gereedschapsmakerijen, wasfabriekjes, glasblazerijen… Het grondgebied van Froidchapelle telt ongeveer 2180 ha weiden en 860 ha bossen, met daarin heel wat bewegwijzerde wandelpaden.


© Chimay Bieren

Momignies werd gesticht in 1186 maar 300 jaar later telde het


© OPT / J.L. Flemal

dorp slechts een vijftigtal inwoners. In de 16e eeuw zorgde de economische bloei dan weer voor een gunstige demografische ontwikkeling. Naast ijzerindustrieën vestigden zich klompen-makerijen, brouwerijen, breigoed- en glasfa-brieken in de gemeente. Vandaag zijn ze verdwenen, met uitzondering van een glasfabriek die sinds 1897 onafgebroken in bedrijf is. Trots van de gemeente is de eeuwenoude linde van Macon. Sivry kende in het verleden een flinke dosis kommer en kwel. Op 25 augustus 1914 staken de Duitsers het dorpscentrum in brand. Naast 90 huizen werden ook de school en de kerk vernield. Acht burgers werden gefusilleerd. De heropbouw wijzigde het oude uitzicht van het centrum.

 

De inwoners van het dorp hebben een bijnaam: les Chevrotins. De naam komt van het dialectwoord ‘Chevri’ wat geit betekent (chèvre). Vroeger was de geitenteelt er zeer verspreid. De dorpslegende van de ‘Gâte d’or’ (de gouden geit) is daar overigens op geïnspireerd.


© OPT / J.L. Flemal

Deelgemeente Rance is vooral bekend voor zijn rood marmer dat al bekend was bij de Romeinen. Het marmer van Rance werd gebruikt in tal van grote steden zoals Brussel en Antwerpen. Vanaf de 16e eeuw vindt men het ook in het kasteel van Versailles (de trap van de koningin, de zuilen van de spiegelgalerij…) en in het Louvre. Maar vandaag herinnert enkel een (vernieuwd) museum (Marmermuseum (RANCE)) aan de vroegere activiteit.
De Meren van Eau d'Heure, de site met de grootste meren van België (BOUSSU-LEZ-WALCOURT)© OPT / J.L. Flemal

Kent u het grootste merengebied van België? Het bevindt zich in Boussu-lez-Walcourt (Froidchapelle). Het toeristisch domein van De Meren van Eau d'Heure, de site met de grootste meren van België (BOUSSU-LEZ-WALCOURT) beslaat liefst 1800 ha. De mozaïek van vijf meren neemt daarvan 600 ha voor zijn rekening. De Henegouwse ‘kust’ (of de oevers van de meren) is 70 km lang. In dit blauw en groen getinte paradijs krijgt u een weergaloze waaier aangeboden van watersporten en recreatieve activiteiten. Bovendien kunt u er een bezoek brengen aan de grootste stuwdam van het land.