U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

De Biersoorten

Bier kan volgens de gistingsmethode worden ingedeeld in

De lage gisting, de meest recente, levert het type bier dat pils of blond bier heet. Dit type vertegenwoordigt 90% van de wereldproductie. Pils is een helder goudkleurig en licht bier. Het is fris en heeft een bittere en geraffineerde smaak van hop.

De hoge gisting, ouder en traditioneel, vormt de basis voor een groot aantal erg uiteenlopende bieren. In eerste instantie zijn er amberbieren of ¿Speciale Belgische¿. Dat zijn bieren die oorspronkelijk dezelfde dichtheid en hetzelfde alcoholpercentage hebben als pils. Hun amberkleur wordt verkregen door gebruik te maken van gekleurde of gearomatiseerde mout. Tegenwoordig is het alcoholpercentage iets hoger en worden ze beschouwd als typische bieren om te proeven.

Het wit bier is niet gefilterd en troebel. Buiten gerstmout wordt er voor zijn productie niet gemoute tarwe en soms haver gebruikt. Bovendien worden er tijdens het koken koriander en sinaasappelschillen aan toegevoegd, om het zijn kenmerkende en verfrissende smaak te geven.

De Trappisten zijn bieren die beschermd zijn door een eigen naam die hoort bij de orde van de cisterciënzers. Deze bescherming is gebonden aan zekere regels, waaronder het feit dat ze zijn gebrouwen onder controle van trappistenmonniken binnen de muren van hun abdij. Er bestaan diverse soorten : blond, dubbel, donker, tripel. Elk van de drie abdijen heeft zijn eigen recepten.

De andere abdijbieren hebben betrekking op vergunningen, toegekend aan niet geestelijke brouwers, waarvan het gedeponeerde handelsmerk refereert aan een bestaande of verdwenen abdij Er bestaan verschillende types abdijbier: blond bier, dat zacht en licht gemout is, een neutrale of lichtzoete smaak heeft en vaak een erg bittere afdronk De donkerebieren, zo genoemd omdat de brouwer meer malt gebruikte. Vandaag hebben ze een zoete smaak, soms gesuikerd en een bittere afdronk. En tenslotte is er de tripel, waarvoor de brouwer nog meer mout gebruikt en die een drievoudige gisting ondergaat, waarvan de laatste in de fles plaatsheeft.

Zwaar blond bier is vaak helder en wordt met een grote schuimkraag geserveerd. Het ondergaat een drievoudige gisting en wordt geproduceerd op basis van gearomatiseerde mout.

Seizoensbier, dat kenmerkend is voor Wallonië, en dan voornamelijk voor Henegouwen en Waals Brabant, is fruitig mousserend. Het ondergaat het droog hoppen en soms een tweede gisting op fles.

Regionaal en speciaal bier geven een beeld van de creativiteit en het vakmanschap van onze brouwers. Deze bieren zijn er in uiteenlopende types en worden gekenmerkt door hun productiewijze en de gebruikte ingrediënten (spelt, honing, Luikse stroop, mosterd,...).

Scotch, van Angelsaksische oorsprong, is in de loop der jaren een specialiteit geworden van Waals-Brabant en Henegouwen. Het bier wordt gekenmerkt door het gebruik van donkere of zelfs gebrande mout. Zijn zoete smaak komt door de toevoeging van kandijsuiker.

Door spontane gisting, specifiek voor de regio Brussel, ontstaat lambik. Lambik is een niet mousserend bier, zonder schuimkraag. Dit bier is het resultaat van spontane gisting, die te danken is aan de wilde gisten, die voorkomen in de Zennevallei. Door het opslaan in vaten van verschillende soorten hout ontstaat een waaier aan uiteenlopende smaken.

Gueuze wordt verkregen door de gisting die veroorzaakt wordt door een mengeling van niet volledig uitgegiste oude lambik en jonge lambik. Deze gisting geeft een mousserend en zuur bier, de ¿bierchampagne¿.

Fruitbier bevat een mengsel van fruit (kersen voor de kriek) en lambik. De traditionele kriek bevat 50 kg kersen op ongeveer 250 liter lambik. Dit mengsel rijpt 6 maanden op vat en geeft een bier met een fruitige, maar niet zoete smaak. De industriële methode doet een beroep op vruchtenextracten. Het resultaat daarvan is een zoeter fruitbier. Faro is een lambik, waaraan kandijsuiker (soms karamel of siroop) wordt toegevoegd, om het bier een zoetere smaak te geven.