U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Dansaert & St Goriks


Supertrendy, dynamisch, bruisend, geavanceerd: de Dansaertwijk spreekt iedereen aan!

 

Het was hier dat een vijftiental jaar geleden een handvol ontwerpers de kiemen zaaiden voor een avant-gardistisch Brussel. Door hun talent, ijver en hardnekkigheid beïnvloedden ze de evolutie van de mode en ze maakten van deze vergeten wijk een broedplaats voor creatieve mensen. Vandaag zien we er steeds meer boetieks opduiken. Het zijn de vruchten van een creatieve verbeelding.

 

In de 10de eeuw bouwde Hertog Karel van Frankrijk zijn castrum op het Sint-Gorikseiland, dat gevormd werd door twee armen van de Zenne. De rivier zou later overwelfd worden, maar ooit zorgde hij voor de bloei van handel, ambachten en industrie in Brussel. De textielnijverheid en vooral de lakenindustrie waren vanaf de Middeleeuwen een Brussels paradepaardje. Later volgden het weven van wandtapijten en de Brusselse kant, die bekend staat voor zijn verfijndheid. Bezoek zeker het Museum voor het Kostuum en de Kant.

 

Toen de Dansaertwijk meer bekendheid kreeg, kwamen na de ontwerpers ook grote modehuizen zoals Strelli en dus ook het grote publiek proeven van de magie. Al is de wijk maar een zakdoek groot, hij werkt als een magneet. Als men er een winkel binnenstapt wordt men stil bij al het talent dat er staat uitgestald. Stylisten, designers, juweliers en modemakers bewerken zijde, wol, kasjmier, linnen en andere stoffen om topproducten te creëren, vaak in zeer beperkte aantallen, als het al geen exclusief uniek model is. Verfijnd, met knaleffect, sexy, romantisch, nostalgisch of tijdloos: u vindt er een aanbod voor alle smaken…

 

Tijdens uw wandeling tussen de trendy Sint- Gorikswijk, met zijn talrijke levendige cafés, en het Kanaal, treft u hier en daar sporen aan uit het verleden. Laat uw blik dwalen over de Vlaamse neorenaissance van de Sint-Gorikshallen uit 1881, die nu een expositieruimte vormen, gewijd aan het Brusselse erfgoed.

 

Bewonder de St-Katelijnekerk die gebouwd werd door dezelfde architect die ook het Justitiepaleis van Brussel ontwierp. Dwaal rond op de Vismet, waar het vroeger gonsde van de havenactiviteiten. Wat u zeker niet mag missen is Usagexterne, een ruimte van ongeveer 600 m2, die volledig gewijd is aan jonge ontwerpers en aan nieuwe trends in de Franstalige Gemeenschap.