U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

Bouwkundig erfgoed


© OPT / JL .Flémal / © OPT / JP. Remy / © OPT / JP. Remy /

Op het plein trekt het Stadhuis van Charleroi, samen met het Belfort van Charleroi, Unesco-werelderfgoed de aandacht. Het monumentale gebouw toont een harmonieuze combinatie van classicisme en art deco.

Het belfort is 70 meter hoog en 250 treden brengen u naar de top. Art nouveau en later art deco deden hun intrede toen op het einde van de 19e eeuw een welgestelde klasse ontstond, een gevolg van de bloeiende industrie (ijzer, glas en steenkool).

De industriëlen wensten comfortabele woningen die hun succes weerspiegelden en art nouveau beantwoordde perfect aan hun verwachtingen. Het Maison Lafleur en het Maison Dorée zijn typische voorbeelden van artnouveaugebouwen en beide zijn beschermd als monument.

Nog steeds op de Place Charles II verrijst ook de Saint-Christophebasiliek, die een mengeling van stijlen vertoont. Dat is te wijten aan de verschillende bouwperiodes.

De oorspronkelijke Saint-Christophekerk werd afgebroken toen men in de 17e eeuw de versterking bouwde. Lodewijk XIV liet op dezelfde plaats een ‘chapelle royale’ optrekken, een kapel voor zijn garnizoen. Pas in 1772 kreeg de kerk haar oude naam terug.

De koperen koepel is vrij recent en dateert van na de Tweede Wereldoorlog. In 1957 werd het koor verfraaid met een enorm en uniek mozaïek. Het ontwerp is Belgisch, de uitvoerders waren Venetianen en het geheel herinnert aan de virtuositeit van de Byzantijnse kunstenaars.