U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Boulet sauce lapin ou à la liégeoise

 

Gehaktballetjes in kruidige saus


Voorbereidingstijd:
45 minuten
Kooktijd: 40 minuten


Ingrediënten voor 6 personen

 

  • 700 g kalfs- en varkensgehakt
  • 100 g witbrood (zonder korst) of twee beschuitjes
  • 2 sjalotjes
  • 10 cl volle melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel gedroogde majoraan/oregano of 1 eetlepel verse majoraan/oregano
  • zout
  • vers gemalen peper
  • 1 mespunt vier kruiden (kruidnagel/peper/kaneel/nootmuskaat)
  • boter of olie


Voor de saus:

  • 2 grote uien
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 2 eetlepels appel- en perenstroop
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 theelepel gedroogde majoraan/oregano of 1 soeplepel verse majoraan/oregano
  • zout
  • peper


Bereiding


Maak de gehaktballen. Het brood 5 minuten laten wellen in een kom lauwe melk en daarna het vocht er goed uitknijpen. De sjalotjes heel fijn hakken.


Doe het gehakt in een kom, voeg sjalotten, brood, ei, kruiden, majoraan/oregano, zout en peper toe en maak er 6 gehaktballen van. Bak de ballen rondom mooi bruin en gaar in de boter of de olie en houd ze warm.


Maak ondertussen de saus. Hak de uien grof en bak ze 1 à 2 minuten in de boter in een koekenpan. Voeg 5 cl water toe en laat op zacht vuur 5 minuten pruttelen. Blijf het mengsel roeren want de uien moeten niet bruin worden.


Meng in een kom het meel met 20 cl warm water. Giet dit bij de uien en laat nog 3 à 4 minuten pruttelen. Voeg dan de stroop, kruiden, majoraan/oregano, zout en peper toe. Meng goed en laat op zacht vuur 20 minuten pruttelen: de saus moet dik en glanzend zijn.


Voeg 10 minuten voordat de saus klaar is de gehaktballen toe aan de saus, zodat ze weer goed warm worden. Serveer met Belgische frieten en een frisse salade.


Tip voor bijpassende drank van Eric Boschmann: Belgisch bier type pils.