U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterYoutubepinterestRss

 

Bierrecepten

Abdij-eend

Voor twee personen

Ingrediënten

1 eendenfilet of twee volgens uw eetlust
50 gr Hervekaas
15 à 20 cl Belgisch Abdijbier -
(de Westmalle Dubbel is prima)
100 ml verse room
zout, peper.

Bereiding

Maak fijne sneetjes in het vel van de eend en 8 min. braden in een braadpan met boter en een beetje olie. Eerst op een hoog vuur zetten en daarna zachter. Houd de kleur van de buitenkant nauwlettend in de gaten.
Giet het overgebleven vet weg en laat nog 5 min. braden aan de vleeskant.
Giet het bier ondertussen in een steelpan, voeg de kaas toe en laat hem smelten op een zacht vuurtje.
Room toevoegen en nog 5 min. koken.
Snijd de eend in fijne sneetjes, leg ze op het bord en met saus overgieten.
Garneren met gestoofd witloof of gebakken wortelen. Gekookte aardappelen of aardappelkroketten vullen dit fijne en eenvoudige gerecht goed aan.

 

Witloofrollades met Chimay uit de laars van Henegouwen

Voor twee personen

Ingrediënten

Twee mooie witloofstronken
5 cl kooksap van het witloof
2 sneden ham
4 sneden Chimaykaas met bier
1 teentje knoflook
1 sjalot
1 kleine ui
10 cl kippenbouillon
25 g boter
1 soeplepel bloem
15 cl Chimay Blanche (Triple)
2 soeplepels Maïzena
50 g geraspte Zwitserse gruyèrekaas
Zout, peper, nootmuskaat
Tijm en laurier

Bereiding

Het witloof koken en stoven in de boter. Vervolgens de fijngehakte look en een snuifje nootmuskaat toevoegen.
Bereiding van de saus:
De sjalot en de ui fijn snipperen. Ze laten fruiten in een beetje boter.
De bloem toevoegen en mengen. Een laurierblaadje en een tijmtakje toevoegen. Zout en peper toevoegen.
De Chimay inschenken en aan de kook brengen.
De bouillon en het kooksap bij de saus voegen.
Lichtjes laten sudderen gedurende 5 minuten.
De saus binden met maïzena en bijkruiden.
Plaats twee sneden kaas op elke snede ham. Een beetje nootmuskaat toevoegen.
Het witloof in de kaas en ham rollen.
In een vuurvaste schotel plaatsen en overgieten met de biersaus.
Geraspte gruyèrekaas in de schotel strooien.
In een voorverwarmde oven plaatsen op 200°C en laten bruinen gedurende +/- 20 min.
Opdienen met puree of gekookte aardappelen naast de rollades plaatsen voor u ze in de oven plaatst.
 

Konijn op Doornikse wijze

Konijn met pruimen is een religieuze gewoonte in Doornik. Het wordt geserveerd op verloren maandagen.

Ingrediënten

1 konijn
4 uien
2 lepels bloem
12 pruimen
Een weinig boter of bakolie
1 liter bier
Laurierblaadje en een takje tijm

Bereiding

Snijd het konijn in stukken: de poten en de rug in drie stukken.
Verwarm een schotel met de boter en bakolie en plaats de stukken erin. Bak ze aan.
Haal de stukken uit de schotel, zet op een lager vuur, en fruit de fijn gesneden uien. Voeg vervolgens een grote lepel bloem toe en meng zeer snel.
Besprenkel het geheel met wat bier.
Leg de stukken terug in de schotel, voeg de rest van het bier toe zodat alle ingrediënten volledig bedekt zijn.
Voeg zout en peper (volgens smaak), laurier en tijm toe.
Roer af en toe om met een houten lepel om te voorkomen dat het vlees aan de bodem kleeft.
Laat gerust enkele uren stoven, het wordt alleen maar lekkerder.
Indien nodig, terug een beetje bevochtigen.
Een half uur voor het einde van de kooktijd, de pruimen met hun pit toevoegen. Ze zachtjes vermengen met de stukken konijn.
Opdienen met frieten en een lekker Belgisch biertje naar keuze.
 

De dubbele van Binche

Voor twee personen

Ingrediënten

500 gr boekweitbloem
500 gr witte bloem
een grote fles (75 cl) blonde Binchoise lauw gemaakt 'au bain-marie'.
een liter lauw water
een soeplepel zout
5 snuifjes peper
100 gr gist
een soeplepel arachideolie.
Hervekaas of Boulette

Bereiding

De bloem, de Binchoise, het water, zout en peper goed mengen.
De aangelengde gist en de arachideolie toevoegen aan het lauwe water.
Het volume laten verdubbelen
Kleine en fijne pannenkoeken maken, ze bedekken met kaas.
Heropwarmen en opdienen met een klontje boter.